Снимката е илюстративна

Община Търговище, Община Шумен и „Шумен – пътнически автотранспорт“ ООД подготвят съвместно проектно предложение по процедура „Екологосъобразна мобилност“ по Плана за възстановяване и устойчивост. Предстои Общинският съвет в Търговище да разгледа докладна на кмета д-р Дарин Димитров, с която се иска разрешение за кандидатстване и подписване на партньорско споразумение.

Община Търговище планира да реализира дейности по осветяване и сигнализиране на пешеходни пътеки по проекта. Предвижда се и изграждане на велосипедна инфраструктура в града. Идеята е да бъде изградена велоалея на ул. „Цар Освободител“, в участъка от светофарното кръстовище с ул. „Трети март“ до околовръстния път. Велотрасето ще бъде вместено в ширината на левия тротоар в посока София. То ще бъде за двупосочно движение и ще е с ширина от 2,5 метра. Целта е новата алея да бъде свързана с вече съществуващата към Момина чешма.

Община Шумен ще кандидатства за закупуването на електрически автобуси и зарядни станции за тях. „Шумен – пътнически автотранспорт“ ООД, в качеството си на оператор на обществена услуга за превоз на пътници, ще оперира транспортните средства след тяхната доставка.

Партньорството между две общини и един оператор на обществена услуга за превоз е задължително условие за кандидатстване по процедурата. Поканата за партньорство е отправена към Търговище от шуменската местна администрация.

Минималният размер на безвъзмездните средства по всяко отделно предложение за изпълнение на инвестиция следва да е 2 млн. лв. с ДДС. Максималният размер не може да надхвърля 8,3 млн. лв. с ДДС. Кандидатите следва да осигурят и до 10% собствено финансиране.

Докладната на кмета д-р Димитров ще бъде разгледана на заседанието на Общинския съвет на 31 август. Тя е публикувана в уебсайта на Община Търговище:

https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/meetings/Sesia31.08.2023

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име