С ритуал за издигане на знамената на площад „Свобода“, днес, в 11.00 часа, започнаха проявите, организирани от Община Търговище, посветени на 141 години от освобождението на града.

Честванията уважиха кметът д-р Дарин Димитров, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, депутатите от Търговище д-р Венка Стоянова и Имрен Мехмедова и колегите им доц. д-р Милен Михов и Искрен Веселинов от коалиция „Обединени патриоти“ от областите Велико Търново и Русе, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева, общински съветници, ръководството на Общината и десетки граждани.

От централния площад тръгна и традиционното празнично шествие до паметника на генерал Ернрот и „Морената” в квартал „Вароша”, където официалните лица и десетки граждани положиха венци и цветя. Панихида за загиналите за свободата на града ни беше отслужена в храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“.

„Днес, тук, пред Морената, нека си дадем сметка, че обединените усилия на нашите предци, са тези, спасили Търговище. Че всеки тогава е поел своя кръст, загърбил е личните си надежди и човешките си стремления, за да се изправи срещу разрухата и унищожението. За да променим Търговище, да променим България, нека първо променим себе си. Свободата е и личен избор, тя е и лична отговорност. И само свободни и достойни хора, в умовете и сърцата си, могат да градят свободен и достоен живот“, заяви в словото си кметът д-р Димитров.

Генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов заяви, че за жителите на Търговище датата 29 януари е символ на гордост и дълбоко преклонение пред всички знайни и незнайни герои, участвали в Руско-турската освободителна война. Той отправи и своите благопожелания по случай празника. „Нека Вашият град да бъде винаги толкова красив, добре развиващ се и процъфтяващ. Да живеят град Търговище и неговите жители, съхранили традициите на историята и паметта“, заяви Громов.

Честванията продължиха с факелно шествие, което тръгне от централния площад, премина по ул. „Васил Левски,“  ул. „Шипка“ до Морената. То бе предвождано от ученици от Първо ОУ „Христо Ботев“.

В 18.30 часа небето над града  бе озарено от празнична заря.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име