Днес – 06.02.2021 г., областният управител на Търговище г-н Митко Стайков положи венец в памет на българския революционер, превърнал се в национален герой, Капитан Петко войвода.

Символичното честване бе организирано от Тракийско дружество „Стоян Мавродиев” – Търговище. В навечерието на 121-годишнина от кончината на легендарния Войвода, венци и цветя в негова памет бяха положени пред Войнишкия паметник в гр. Търговище. Във възпоменателната проява се включиха представители на ТД „Стоян Мавродиев” – Търговище, Община Търговище и граждани.

Капитан Петко войвода е роден като Петко Кирков на 18 декември 1844 г. в село Доганхисар, Беломорска Тракия. В ранна младежка възраст той става хайдутин, утвърждава се като лидер и организира чета в защита на всички онеправдани, сред които българи, гърци и дори турци. Активно действа в годините на освободителните войни, както и след това. В съзнанието на българите той остава като смел защитник на бедни и слаби. Големият родолюбец и борец за свобода на всички балкански народи умира на 7 февруари 1900 г. в гр. Варна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име