Финалният концерт на Първия танцов фестивал за съвременни и характерни танци „Слънцето е в нас” – Търговище 2022 ще се състои на 18 юни, в залата на Драматичен театър -Търговище. Какъв ще бъде той, кои състави и по какъв регламент ше участват съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА хореографът и председател на Сдружение „Вега Арт център“ Мариана Савова, което е и организатор на форума. В пресконференцията вземаха участие и Петрослава Стаматова – зам.-председател на Сдружение „Вега арт център“ и Христо Богданов – PR и медиен консултант по проекта.

Първият етап на фестивала  се проведе онлайн и се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура. На този етап в него участват 27 колектива от различни части на България. Показани са 80 танцови изпълнения, в които своя талант и умения представят близо 800 деца и младежи. Форумът е преминал в две направления – характерни и съвременни танци, в три възрастови групи. Изпълненията са оценени от журито: Нина Козина – балет-майстор, Иван Христов – артист-балетист и Любчо Василев – главен художествен ръководител на ПФА „Мизия“.

До финалния етап достигат 12 състава, които ще покажат своите умения на започващият на 18 юни Втори- заключителен етап на фестивала. “. Събитието включва гала концерт на наградените състави в Драматичния театър, тържествено награждаване и  уъркшопове на тема „Характерни танци“ и „Мюзикъл и джаз танци“, съобщи Савова. Освен изявата на танцьорите на живо, най-ценното са уършоповете и техническата конференция, на които ще има обмен на опит с други състави и ръководители, ще бъдат обсъдени новостите в танцовото изкуство.

Сдружението, спечелило финансирането, е създадено през 2018 г., с цел подкрепа на млади таланти от региона. То работи изцяло в обществена полза. Когато през октомври 2021 г., Националният фонд отваря програмата, „Вега Арт център“ – Търговище кандидатства с проекта за танцов фестивал. Входа ще бъде с пропуски а тия които няма да могат да присъстват на концерта ще могат да видят пълен негов запис на  YouTube. канала на фестивала.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име