Християнският храм „Св. Архангел Михаил“ в село Ковачевец е изцяло обновен. Близо година и половина след началото на ремонтните дейности той вече е с реновирана фасада и цялостно вътрешно обновление по проект „Реконструкция на храма и реконструкция на сграда за провеждане на църковни тържества и църковно-просветна дейност при църква „Св. Архангел Михаил” и подобряване на прилежащите пространства”, финансиран по Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони на стойност 628 038,38 лв. Фирмата изпълнител бе „Актив София” ООД.
На 23 ноември – денят, в който българската православна църква чества Свети благоверен княз Александър Невски, обновеният молитвен дом в с. Ковачевец бе тържествено осветен от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Владиката отслужи и празнична света литургия в присъствието на заместник-министъра на културата – Румен Димитров, кмета на община Попово – д-р Людмил Веселинов, кмета на с. Ковачевец – Николай Николаев, екипа, реализирал проекта, както и много вярващи миряни от селото.
По време на визитата си в община Попово Румен Димитров посети и късноантичната крепост и археополис „Ковачевско кале”.

Там той, заедно с кмета – д-р Веселинов, разгледаха обекта, а доц. д-р Олег Александров – ръководител на ежегодните археологически разкопки, подробно ги запозна с направените изследвания на крепостта.
Заместник-министърът си тръгна от Попово с отлични впечатления и с нескрито задоволство от грижите, които местната власт полага за опазване и съхранение на културно-историческото наследство в поповския край.

 

Местен вестник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име