Днес Православната църква почита Възнесение Господне – Спасовден. Празникът се отбелязва още от IV-V век и принадлежи към подвижните църковни празници – 40 дни след Великден.

С този ден е свързан и един от най-колоритните изрази в България „Тѐ ти, булка, Спасовден!“. Той е широко разпространен от българския фолклор.

Обичайно изразът се използва, когато нещо се е случило внезапно и изненадващо, когато човек най-малко очаква.

От къде идва той? Връзката е обичая “ходене на росен”.

Росен е билка, която цъфти срещу Спасовден и е твърде лековита – помага на болни и недъгави да оздравеят. За целта – те трябва да пренощуват в гората, за да се се отъркалят в росата на сутринта и така да поемат и лечебната сила на росена. Този ритуал се използва и от бездетни жени, за да заченат.

Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Жената, която няма деца трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете. Тя не трябва да бъде сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино.

Хапват, пийват и т.н. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена.

Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние. Никой, дори съпругът, няма право да пита жената какво се е случило през нощта под самодивското цвете.

Всъщност това е един деликатен начин за регулиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не винаги причината за безплодието е в жената.

Вярва се още, че ако на Спасовден вали дъжд – годината ще е богата, а реколтата – обилна.

Много разкази са свързани с този ден. Повечето от тях водят до идеята, че на Спасовден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма търпение и затова казва „Те ти булка Спасовден!“. Тоест, днес може.

Източник: tribune.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име