В Регионален исторически музей – Търговище бе представена изложбата „Чудният свят на тракийката”, дело на Регионален етнографски музей – Пловдив.
Изложбата ни разкрива по интересен начин жената от Тракия и нейния сложен свят. Подбрани са важни етапи от живота на тракийката – раждане, лазаруване, годеж, сватба, майчинство и свързаните с тях специфични обреди и обичаи. Пред посетителя се разкрива чудният свят на тракийката, нейните блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини.

Експозицията, открита в Славейковото училище, бе представена от Грозделина Георгиева, автор и куратор на изложбата, и от директора на РЕМ-Пловдив доц. д-р Ангел Янков.  „Жената е тази, която следва и предава традицията. Показали сме жената във всички аспекти. От раждането през момуването с всичките характерни обичаи, годежа и сватбата, които са върховият момент за всяка жена. Оттам нататък тя е в ролята майка и на жената-баба.

Изложбата преминава през всички жизнени  цикли. Така може да се види освен ежедневието на жената, която е стожер в семейството, но и магичната й роля. Жената-баба е възприемана не само като тази, която помага, но тя е и лечителката, баячката, тази, която изражда малките деца. Има специални празници за тези жени, както и за майката, която върти къщата. Интересно е изложбата да се види и на текст, за да се припомнят онези стари, незабравени векове наред предания, които са се съхранили.

Жената е пазител на традициите. Тук са представени и сукманеният тип носии, и саичният тип. /Саята е тип рокля от плътна материя, обикновено е украсена с гайтани, носи се върху дълга риза/. От северната и южната страна на река Марица преобладават двата различни типа. Не е като в Северна България, където можем да срещнем двупрестилчените носии и разликите да са в начина на направа на носията и украсата. Тук имаме коренно различни видове дрехи, които се носят и са се запазили векове наред, въпреки че границата е една река.“ Заяви пред присъстващите  Грозделина Георгиева. До март месец следващата година, посетителите на Регионален исторически музей- Търговище, ще могат да се пренесат в богатия свят на тракийката, да видят облекла и накити от Тракия с характерна символика. За най-малката публика е предназначена интерактивна част с въпроси, чиито отговори ще бъдат пръснати като закачки из самия музей.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име