Ученици от Първо СУ „Свети Седмочисленици“, в екип със свои връстници от страната, пишат ръководство за онлайн безопасност. В края на седмицата те се включиха в двудневен семинар за защита и безопасност във виртуалния свят. Дейностите са по проект „Сигурни онлайн“, който се реализира по програма „Еразъм+“.

Участие в семинара взимат 36 ученици от гимназиален етап, като основната им цел е да се научат да разпознават най-честите рискови ситуации в мрежата.

В рамките на проекта те ще създадат кратко ръководство за най-малките, което ще представя възможните опасности при сърфиране в интернет и ще дава насоки за справяне с тях. „Например как да разпознават измамниците, както и че не трябва да разговарят с непознати. Ако се почувстват несигурни, веднага да споделят с родителите си“, поясни ръководителят на проекта Явор Беров, като уточни, че ръководството ще бъде издадено на хартиен носител, а по-късно и публикувано в интернет.

Проектът предвижда участие в дискусии, презентации, срещи с експерти, както и решаване на казуси, които развиват аналитичното мислене. Една от най-интересните дейности е включването в игра, в която учениците ще се проявят като криминални психолози и профайлъри и ще съставят профила на реален интернет престъпник. „Трябва да го разпознаят, да определят на каква възраст е и какви са мотивите му. Реално това е начинът, по който правят разкритията си криминолозите“, допълни Беров.

Организатор на младежкия семинар е сдружение „Мулти Етно Форум“, като стратегията на екипа е насочена към това да даде сигурно дигитално изживяване на децата и да ги предпази от рискови действия.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име