Във важни политически диалози със своите баба и дядо влязоха гимназистите от Първо средно училище „Св. Седмочисленици“ в Търговище. Темата на разговорите е предстоящият евровот на 9 юни, а самите срещи пък ще бъдат представени като видео интервюта. Инициативата „Как да говорим с баба и дядо за евроизбори“ е на младшите посланици на Европейския парламент.

Идеята е да проследят поколенческите стереотипи, нагласите и очакванията на хората, родени през 50-60-те години на миналия век, за предстоящите европейски избори.

В диалога със своите баби и дядовци младежите търсят отговор на въпроса „Интересуват ли се възрастните хора от европейски избори“, като се опитват да ги убедят, че всеки трябва да има активно участие и ангажираност към политиките на ЕС. Това според младите е израз на грижа и внимание към самите тях и към тяхното бъдеще.

„Дядо е мъдър и балансиран човек, с когото мога да разговарям по всякакви теми. Винаги ме е подкрепял и знам, че няма да позволи някой друг да избира моето бъдеще“, казва 17-годишната Магдалена Димитрова. „Самият той не очаква някакви еволюционни промени в бъдещия си живот, но е убеден, че има смисъл да гласува, защото вижда новите възможности и перспективи за мен“, допълва тя.

Още в първите дни от кампанията младежите разбират, че много често възрастните хора не са добре информирани за работата на европейските институции. Те най-често разчитат за това само на телевизията, а и имат известно недоверие към политиците.

„Баба и дядо следят новините, но имат нужда да чуват нещата на разбираем език. Разказвам им за участията си в „Еразъм+“, показвам им снимки от държавите, които съм посетила, споделям плановете си за образование в чужбина. Мисля, че това е начинът Европа да стигне до ушите и очите на тяхното поколение“, споделя единадесетокласничката Светимира Петрова, като изразява увереност, че младите могат да са успешен медиатор между политиките на ЕП и гражданското общество.

За да се разшири обхватът на инициативата, освен със своите роднини, гимназистите се срещат и с фокус група от търговищкия квартал Въбел, където разговарят със самодейците от местното читлище.

YouTube каналът „Посланици на ЕП – Първо СУ “Свети Седмочисленици”“ е мястото, където могат да се видят готовите видео интервюта. Младежите ще ги споделят и в уеб сайта си https://poslanikschool.wordpress.com/ , като се надяват да вдъхновят своите съученици да последват примера им.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име