Правителството отпусна нови 105 млн. лева за изплащане на добавката от 50 лева към пенсиите за месец април на всички български пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. Това стана ясно по време на днешното редовно заседание на Министерски съвет.

Всички около 2 100 000 пенсионери получават тази добавка към пенсиите си от месец август миналата година. Добавката е част от пакета със социално-икономическите мерки на правителството за подкрепа на уязвимите групи в условията на пандемия.

 

За периода от август 2020 г. до април 2021 г. разходите за добавката са близо 956 млн. лева. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

На днешното си заседание правителството отпусна от държавния бюджет и 35 600 000 лв., за да подкрепим семействата на 118 000 деца,  който през новата учебна година ще бъдат записани в 1 и в 8 клас.

По мярката няма подоходен критерий, което означава, че семействата на  всички деца, които ще бъдат в 1 и в 8 клас, ще получат по 300 лева.  Средствата ще бъдат разделени на две части – 150 лева през първия учебен  срок и 150 лева за втория учебен срок. С мярката от една страна биват подкрепяни родителите на учениците в 1 и 8  клас, от друга страна това е мощен стимул в борбата с отпадането на децата от училище.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име