Нова придобивка в богатият си фонд получи навръх празника на града 14 май и провеждането на 242 традиционен Търговищки панаир, Регионален исторически музей- Търговище. Това е уникален печат от Ескиджумайския панаир, датиращ от 1877 г. Печатът е с размер около 15 см. В единия край има бронзова кръгла плочка с надпис на османски с шрифт Талик: PANAIR-I CUMA-I ATIK 1293, или в превод на български ПАНАИРЪТ В ДЖУМА-И АТИК /ЕСКИ ДЖУМАЯ/ 1877 Г.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Печатът е дарение от Почетният гражданин на Търговище, Хамди Илязов. “Не искам да спекулирам с предизборната обстановка, заяви дарителят, който е и председател на Областният съвет на ДПС. Дарявам го днес- на празника на Търговище и по време на панаира. А и в интерес на истината го получихме само преди няколко дни“, заяви дарителят. Достигането до този артефакт също е с доста интересна история. Разказа я директорът на музея Магдалена Жечева. Пръв го открива през м. март по снимка в Интернет на един аукцион в Турция, уредника в музея Николай Ставрев. Оказва се, че печата вече е откупен от аукциона. Тогава от музея се свързват с уредника от музея в гр. Омуртаг Елджан Мустафа, който работи с документи за панаира и започва издирването му. След дълги усилия и с помощта на колеги от Турция купувача- търговец на антики, е открит. Съобщава цената на която би се разделил с печата и с помощта на г-н Хамди Илязов той вече е в колекцията с артефакти в Търговищкия музей. На каква цена е бил откупен г-н Илязов отказа да спомене, като само заяви че сумата е четирицифрена.

На пресконференция в Славейковото училище, печата бе връчен тържествено  в присъствието на кмета на Търговище, Дарин Димитров, народните представители Танер Али и Имрен Мехмедова, председателят на Общински съвет-Търговище инж. Хатидже Алиева, зам. кмета Емине Якубова и секретарят на общината Христалина Халачева.“ До сега сме имали само спомени за панаира, снимки на търговци, но предмет свързан с прякото администриране на панаира нямаме. Този печат е първия от този род и искам да изкажа своята благодарност на всички по веригата за да достигнем до него и най- вече на г-н Илязов бе чиято помощ той нямаше как да попадне в нашия музей“- заяви директора на музея Магдалена Жечева, която връчи на дарителят и Дарителска грамота № 1, тъй като това е първият дарен предмет в музея за тази година. Кмета на Търговище също благодари за щедрия жест на г-н Илязов и му изказа благодарност от името на гражданите на Търговище за ценния артефакт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име