Утре (6 януари) е един от най-големите български празници, свързан с много обреди, обичаи, поверия и естествено – именици.

На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. „мръсни дни“.

Много специална е и самата нощ преди Йордановден, която се определя като една от най-магичните нощи в годината, която изпълнява желания. Смята се, че нощта срещу Водици или Водокръши (Богоявление, Йордановден), носи силен вълшебен заряд.

Магичността на тази нощ е свързана с вярата в очистителната, целебна и магическа сила на водата, нейната способност да „помни” и преклонението на хората пред животворящата й същност.

Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода… А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва да „чува“ и да сбъдва!

Казват, че тази нощ трябва да се говори на водата, да кажем от какво имаме нужда, какво искаме да знаем.

Тази вечер, в нощта преди Водици ( Богоявление), сложете каничка вода навън, под звездите и помълчете. В полунощ вземете водата и излезте под небето и ѝ поговорете. Поговорете ѝ за вас, за желанията ви, за това, което усещате. Тогава небето се отваря и чува нашите най-съкровени думи и желания.

Водата трябва да престои така цяла нощ, покрита с бяла кърпа, а на сутринта да измиете очите си с нея, можеш да отпиеш, можеш да полееш цвете и да напръскаш дома си. Не забравяй да й благодариш!

Това е наречена вода и тя ще носи енергията на желанието ти, вярва народът. Силата й е правопропорционална на емоцията, която си вложил в нея и на вярата, изпълваща душата ти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име