В област Търговище за предходния отоплителен сезон(с начало 1.09.2020 г. и край 31.03.2021 г.) са възникнали 71 пожара в комини без настъпили вследствие тях материални загуби.

Причина за възникването им са непочистени комини. За същия отоплителен сезон в областта са възникнали 9 пожара със загуби. Причините за  инцидентите са небезопасно използване на отоплителни уреди, късо съединение и строителна неизправност.

От началото на настоящия отоплителен сезон(1.09.2021 г.) до момента в област Търговище са възникнали 27 пожара без загуби в коминни тела, и 2 пожара – със загуби. Голяма част от пожарите през зимния отоплителен сезон са предизвикани от самозапалване на сажди в задръстени комини.

Пожарната безопасност при коминните тела често е подценявана и пренебрегвана. Много собственици на жилища смятат, че коминът се използва няколко пъти в годината и неговата проверка и почистване не са приоритет. За съжаление такова разбиране нерядко води до загубата на имущество и дори – на човешки живот.

Почистването на комините е задължително веднъж годишно, включително и в жилищните блокове – категорични са експертите от РДПБЗН – Търговище. Дори етажната собственост да е на различни хора, нужно е те да се обединят и да го направят.

Почистването не трябва да става с остри предмети, защото по този начин може да се отчупят части, които да образуват своеобразни тапи и да ги запушат допълнително. Саждите се “смъкват” с метално гюле и четка. Ако сами живеещите в съответния имот не успеят, следва да  потърсят услугите на коминочистач.

Статистиката сочи  висок процент на възникналите пожари от самозапалване на сажди. Някои пламват в отлагания в комините, защото в тях се натрупват сажди, които в даден момент се самозапалват.

Други пожари са породени от техническа неизправност на комини за печки на твърдо гориво или камини. Тези произшествия  причиняват значителни материални загуби, защото пламва покрива на цялата къща и пожарът бързо се разгръща и усложнява.

Дървото е най-често използваният източник на гориво за изгаряне.  Огнеборците съветват гражданите от областта ни да избягват да палят огън с нафталин, бензин, нафта и други леснозапалими вещества. Някои собственици на жилища смятат, че така е по-лесно, но от високата температура, която се развива, замазката и целостта на коминните тела постепенно се разрушава, а последствията от това са сериозни.
Проучвания сочат, че хората в областта ни най-често се отопляват с печки с твърдо гориво. За избягването на пожари специалистите препоръчват стената зад тях да не е облицована с горими материали. Укрепването на кюнците и негоримата подложка под печката е задължително.

И накрая – почистването и проверката на комините и камините излиза несравнимо  по-евтино в сравнение с алтернативата дома да бъде обгърнат в пламъци. Преди всеки зимен сезон собствениците трябва да поемат своя дял и да извършат визуална проверка на вътрешността на камината, но това не е непременно заместител на професионалната проверка.

Ако има износен хоросан, напукване или обелване на външната част на комина  – това е сигурен знак, че той трябва да се провери от специалист преди първата му за сезона употреба.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име