7 – 13 април 2008 г.

След като приключи работата си като оперативен работник по разследването на братя Галеви, министърът на Вътрешните работи „Петков помаха за сбогом”. Това бе заглавието което се коментира днес, а предполагам и ще се коментира през цялата седмица. МВР-шефът свика извънредна пресконференция в  подопечното си министерство, за да обяви, че е подал оставка. По-рано през деня, той се е срещнал с премиера Сергей Станишев, който е приел мотивите на министъра за напускане на поста. По думите на премиера той приема оставката само в цялостния контекст на ремонт в кабинета. В краткото си представяне пред медиите, Румен Петков отчете като своя грешка единствено грешките в „някои кадрови решения“. „Оставката ми не е израз на слабост и не е поддаване на натиск, в чиято основа са клеветата, клюката и интригата“ защити се МВР-шефът. И той мърцина падна. Само че лично аз нищо не разбрах от мотивите. Въобще, царе са с много думи да не казват нищо.Като ги зачешат едни от рода на: „европейска перспектива”, „стратегическо партньорство”, „нужда от спешни мерки”, без да ти стане ясно нито каква е нуждата нито какви мерките, „внасяне на яснота по проблема”, от което проблема става още по-неясен, „очевидно несъответствие”, което започва да прилича на очевидна подмяна на факти. Следва „пакет от мерки”, което те кара да се хванеш за пакета, премине се през „все още се работи по случая” или казано по-точно, по замазването на случая. За да се стигне до „ на този етап е рано да…”, следва на когото каквото му е изгодно и „не мога да говоря от името на…”, докато без притеснение и да му пука от нещо говори от името на народа. Както би се изразил Бай Ганьо: Министър Петков, боклатмъш /осра се/. Не можа да осъществи намерението си да прекара полицията през детектора на лъжата. „Пресяват полицаите с детектор на лъжата” Според плана му, опашки пред детектора на лъжата трябваше да извият полицаите до месец. Беше замислил състав на МВР, начело с главния секретар ще минат тест за лоялност. Да, ама..Злите езици разправят, че намерението му пропаднало, защото решил да даде личен пример, като мине първи в резултат на което детектора на лъжата дал фира. Изпушил от всякъде. Ама, това са слухове, а аз на слухове не вярвам. А и не трябва да се разчита само на техниката, защото могат да се случат и сакатлъци, и то не от техниката, ами от други „странични фактори”, както е прието да се казва в официалните изказвания на вътрешния министър. Ето и пример. След като граждани масово започнали да се оплакват, че полицаите се правят на слепи или пък си затварят очите пред видни от всички нарушения, министърът решил всички да минат на преглед при очен лекар. Влиза при лекаря поредния полицаи:

– Затворете лявото око. Коя е буквата?

Полицая мълчи

– Затворете дясното око. Коя е буквата?

Полицая пак мълчи

– Ама вие съвсем нищо ли не виждате- учудил се лекарят.

– Не бе, виждам си отлично- ама просто съм забравил как се казваха..

„Килия за псувня по Енергото”, това бе заглавието от днешния вестник което смълча посетителите на кафенето. 31-годишният Емил Йорданов от град Левски ще лежи  8 дни в ареста, защото изпуснал си нервите пред гишето Оказа се, че който псува Енергото, рискува да бъде осъден по-бързо от най-корумпирания чиновник.. Присъдата е издадена по бързата процедура от районния съд. Клиентелата реагира бурно на тая несправедливост, но без обичайните псувни. Само даскала Граматиков, напсува, ама културно. „Брях, как не ги е срам. Че аз мога да им бъда татко…”. Винаги съм казал, че учения човек на всичко му намира колая. Говори се, че след като минала бързата процедура, съдията се обърнал към Емил с думите:

– А сега, пак ли ще псувате Енергото?

-Абе, иска ми се, ама при тия условия….

Вярно или не, ама аз много- много не вярвам на вестниците. По-право на журналистите не вярвам. Пък и как да им вярвам, след като прочетох, че: „Феим става журналист”

Не изчакал още да му приемат оставката зам. външният министър Феим Чаушев съобщи, че може да стане журналист, след като напусне поста си в министерството. Той обясни още, че знае кой стои зад кампанията срещу него, но няма да назове неговото име. Сигурно е някой с две имена като неговия случай, ама ставаше въпрос за журналистиката. Ще се избият редакциите за него. Ще подписва единия материал като Феим, а после опровержението като Петър. Ако успее да се внедри с двете си имена и във ведомостите за заплатите, обаче ще им се стъжни. Всеки случай, когато чета вестници, ще следя внимателно кой ги е подписал. И видя ли името Феим или Петър, няма да ги чета.

Независимо от кого бе подписан, следващия материал накара всички ни в кафенето да се чувстваме, като кюстендилски прокурори. „Прокурори в шок от такса “дъжд”. Освен прокуратурата, в шок били и жителите на Кюстендил, както и тия от цяла България, прочели това нещо в печата. От ВиК сложили такса „дъжд”. Така след Дебелец, Великотърновско и кюстендилци се наредиха сред кожодерите, мамицата им. Само, че те не се спрели до тук. Такса „дъжд“ ударила и прокуратурата. Уведомителни писма плюс фактури заради валежите са получени още в данъчното и следствието. В списъка на длъжниците за оттичащата се вода влизат още детските градини, училищата, общинските фирми и всички частници с покриви над 200 кв. м. Да се смееш ли, да плачеш ли. Наглостта на ВиК шефа стигнала до там, че в писмо той уведомил „сурваканите” пролетно, шефове на фирми и директори на институции, че такса „дъжд“ е годишна и зависи от количеството паднали валежи и, че след изтичането на срока, поставен от ВиК, върху безумната такса ще се начисляват наказателни лихви или в общината ще бъдат изпратени съдебни изпълнители. Даже и да го напсуваш не можеш, по обясними причини. Той и народа го е казал, че глупостта ходи по хората, ама защо тия хора са по-върховете на управлението? По този въпрос народа мълчи. И докато той мълчи член на висшия съвет на представящата се за най-социалната партия у нас, БСП се изпльокал на метеното. „Искат пенсия на 75 години”. Искането било на проф. Владимир Топенчаров, които участвал в консултативен съвет по предложение на социалното министерство. Според експертна група възрастните хора в България имат потенциал за работа поне до 75-годишна възраст. Мен ако ме питат, имат потенциал и до 90 годишна възраст, стига да са живи. Това обаче ме съмнява, след като статистиките сочат че средната продължителност на живота при мъжете в България  е 73 години. Ако не друго, поне проблема с пенсиите ще се оправи, защото няма да има нужда да се дават пенсии. Абе, тоя проф. Топенчаров на колко ли години е? Незнайно защо, но по-голямата част от клиентелата подмина предложението му с пренебрежение. Лесна е тя тяхната, нали се докопаха в по-голямата си част до пенсиите. Само Пешо Мастиката го напсува на майка и предложи да го изпратят на олимпиадата.

„Откриват Олимпийски игри за глупаци”, нея имаше предвид и Мастиката.

Утре в руския град Рязан започва първоаприлска олимпиада за глупаци. Съревнованието ще премине под девиза „По-високо, по-дълбоко, още повече”. Според представител на организационния комитет в надпреварата ще се състезават 5 отбора от реално съществуваща или измислена държава. Домашен бокс, къпане в свободен стил и нетрадиционно ориентиране са част от дисциплините за глупаци. Никъде не прочетох, ще имаме ли делегация. Би трябвало, но незнам дали домакините са се съгласили, защото ще им оберем наградите. Само като им пуснем шефа на ВиК –Кюстендил, проф.Топенчаров и няколко от родните депутати за представителство, ще ги отвеем, като лайнян вестник из драки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име