По традиция от началото на м. септември е в ход акцията на „Пътна полиция“ „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, която ще продължи до края на месец октомври т. г. Преди началото на новата учебна година в област Търговище са извършени огледи около училищата, детските градини и други места, в които се провежда учебна дейност, с цел да се провери състоянието на всички съоръжения, имащи отношение към сигурността на децата и пътната безопасност – пътната сигнализация и маркировка, наличието и състоянието на обезопасителни парапети.  Проведени са разговори с РУО-Търговище за провеждане до края на месец септември на превантивни беседи в училищата от служители от „Пътна“ и „Охранителна“ полиция в областната дирекция и в трите районни управления в състава й, свързани с основните правила за пътна безопасност.

Периодът от 15 до 22 септември 2021 г. е обявен за  Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.  Денят на превенцията ще се проведе на 21 септември, обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя.
На национално ниво Седмицата и Денят на превенцията ще преминат в контекста на Дните на безопасността на ROADPOL –  Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL Safety Days).
По време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност при стриктно спазване на противоепидемичните мерки ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете от тежки пътни произшествия с участието на деца.

През целия период на превантивната акция ще има засилено полицейско присъствие в районите на училищата в областта, на оживени кръстовища и в участъците с интензивно движение на ученици. При осъществяване на патрулно-постовата си дейност униформените полицейски служители имат готовност, ако забележат неправилно и рисково придвижване на деца по улиците, да ги изведат своевременно от пътното платно и да им припомнят основни изисквания за безопасно движение по него, както и да подпомагат безопасното пресичане на деца и възрастни по натоварените откъм трафик участъци на улиците. В хода на инициативата полицейските служители ще осъществяват засилен контрол за спазване разпоредбите на Закона за движение по пътищата и на Кодекса за застраховането, както и за поведението на водачите на МПС спрямо уязвимите групи участници в пътното движение – пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти.

С цел ограничаване на предпоставките за тежки пътни инциденти в момента по пътищата на област Търговище е в ход и друга специализирана полицейска операция – за осъществяване на активен контрол над движението на МПС в малките населени места. В нея участват служители на сектор „Пътна полиция“ и на „Охранителна полиция“ в РУ-Търговише. РУ-Попово и РУ-Омуртаг, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Акцията стартира на 13.09. и ще продължи до 17.09.2021 г.

         От сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Търговище апелират към водачите на МПС да бъдат изключително внимателни в районите около училищата, да шофират със съобразена скорост и с готовност да спрат.  Оттам разчитат на отговорно поведение и от страна на родителите, придружаващи децата си до съответните учебни заведения,  изразяващо се в това да проявяват търпение и да не правят компромиси с пътната безопасност, да паркират единствено на възможните за това места и да пресичат само на пешеходните пътеки.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име