В сградата на Регионален исторически музей- Търговище, проф. Николай Овчаров, археолога Стефан Иванов в присъствието на кметът на гр. Търговище д-р. Д. Димитров
представиха част от реставрираните находки открити тази година при разкопките на древно-византийския град Мисионис.

Сред находките се откроява  римски бронзов свещник /канделабър/ Той е половинметров, е датиран от 5-ти-6-ти век – римската епоха. В България досега са открити няколко такива – един от тях е 1,5 метра, от 1-ви век, и е намерен край Кърджали. Долната част на свещника е изключително добре оформена, според археолозите; изобразени са копита и стилизирани глави на еленчета.

Стефан Иванов каза още, че канделабърът е бил умишлено заровен на една от улиците в Мисионис, укрит с огромно количество камъни. Открит е на части – повече от 40 малки предмета. Радослав Димитров от Търговище безвъзмездно възстановява свещника. През следващата година се археолозите се надяват да бъде открита и лампата, която ще придаде истинския блясък на предмета.

Намерени са и огромна част медни съдове. Според проф. Овчаров, това е уникална находка с който Музея в Търговище има намерение да участва в изложбата на най-значимите находки през 2021 г. през месец февруари следващата година в София. Сред другите находки – общо над 600, са остатъци „от лукса“ на хората, които са живели в града, обясняват специалистите. Открити са прозоречни стъкла, части от чаши, катинари с ключ, което говори за изнасянето на жителите на града на юг по време на аварските и славянските нашествия.

Така крепостта е изоставена.
Сред ценните находки е и друг масивен съд – от 14-ти век. Все още не е изяснено за какво е служел. По думите им, по-скоро е църковна утвар

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име