Между 7 и 11 май 2024 г. Търговище ще бъде домакин на Международния театрален фестивал „Вълшебната завеса“. Във фокуса на двадесет и третото издание са младите зрители – деца и тийнейджъри. Те ще имат възможност да видят 13 нови заглавия на театрални трупи от София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Търговище, Стара Загора, Ловеч и от румънския град Петрошани. Драматичен театър – Търговище ще участва в състезателната програма със „Зелената котка“ от Елизе Вилк и с танцовия пърформънс „Връзки“ в паралелната програма. Селекцията е на Денислав Янев, театрален режисьор и заместник-директор на Драматичния театър в Търговище.

Аз, Сизиф

Наситена със събития е и паралелната програма на „Вълшебната завеса“.

В дните на театралния форум ще се проведат два уъркшопа – за най-малките е „Вкуси карнавала“, с ментори от мим формация „Жар театър“, а за по-големите гимназисти, с интерес към танцовия театър, „AttenDance“ или „Осъзнато присъствие в танца“ – уъркшоп на Неделя Ганчева.

За театралните професионалисти е организирана дискусия на тема „Театърът за млади зрители в Румъния: Добри практики“. Участници са драматургът Елизе Вилк, критикът Клаудиу Гроза, преводачът и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Лора Ненковска, театралният изследовател Мирела Патьоро и режисьорът Любомир Колаксъзов.

Вселената на Кристофър

В последния ден на фестивала ще бъдат представени три сценични четения на базата на подбраните финалисти от второто издание на Конкурс за съвременна драматургия за млади зрители „Зелената котка“. Селекционер е драматургът на Драматичен театър „Рачо Стоянов“  Емилия Илиева.

Журито на тазгодишното издание на „Вълшебната завеса“ е в състав: председател – д-р Ина Божидарова, театровед и критик (България), членове – Ян Ирку, театрален и кино режисьор (Чехия) и д-р Амалия Кондояни, драматург на Национален театър на Северна Гърция – Солун (Гърция).

Замразеното кралство

Сред гостите на фестивала са критици и журналисти от Германия, Франция и Гърция, а специален акцент е присъствието на драматурга Елизе Вилк, която ще гледа за първи път българската постановка по пиесата си „Зелената котка“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име