На първи януари православната църква чества празника Обрезание Господне. На осмия ден от рождението си малкият Спасител получил името Исус и бил занесен в храма, за да бъде посветен на Бога.

Днес християните почитат паметта на Свети Василий Велики – покровител на милосърдието и добротворството. В патриаршеската катедрала Свети Александър Невски ще бъде отслужена тържествена света литургия, след която Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи молебен за здравето на българския народ през Новата година.

Свети Василий е един от най-големите християнски мислители, философи и писатели. Получил е образованието си при най-прочутите учени на своето време, а по-късно като епископ бил изявен книжовник и просветител. Написал е много църковни книги, включително и литургия, наречена на негово име „Василиева“, която се пее през всички неделни служби на Великия пост, на Василовден и други празници.

На този ден вярващите се обръщат към Създателя с вяра и упование да благослови настъпващата нова година и с молитва тя да бъде успешна. Иконом Александър Лашков, предстоятел на столичния храм Света Троица: „Да се молим Бог да ни дава трудолюбие, да увенчае с успех нашите усилия, да ни дава сили да вървим по пътя на доброто, защото доброто е единственият шанс на човечеството да върви към едно по-светло бъдеще“.

В народните представи Свети Василий предпазва от зли сили, магии, уроки и душевни заболявания. Помага да надмогнем скръбта и отчаянието, да се противопоставим на грешните желания. Голяма част от ритуалите в навечерието на Васильовден са близки до тези на Бъдни вечер – отново се прикадява трапезата, стопанинът разчупва пита с пара и дава на всеки член на семейството, огънят трябва да гори през цялата нощ, а трапезата не се раздига.

Народната традиция свързва празника на Св. Василий с обичая сурвакане.

На Васильовден се събират млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. За благодарност стопаните даряват децата със сушени плодове, сладки и дребни пари. В същността си този ритуал е магия за здраве, плодородие и богатство. Всяко сурвакане започва със заклинанието: „Сурва, сурва година!“, а самата сурвакница има роля на магически жезъл.

Сурвакането е уникален български обичай.

На Васильовден имен ден имат Васил, Василка, Веска, Василия, Василена, Веселин, Веселина, Весела, Василий, Васо, Влада, Властин, Властина, Властомир, Влайко, Въло, Въла, Въто, Царена, Царил, Царила.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име