Днес православните християни честват най-големия си празник – Възкресение Христово, денят, в който Синът Божи възкръснал от мъртвите за вечен живот.

В полунощ камбанен звън от всички църкви в страната възвести Възкресението на Исус Христос, а вярващите се поздравяват с думите „Христос воскресе!“ и „Воистину воскресе!“. Този поздрав християните ще отправят в следващите 40 дни до празника Петдесетница.

Според евангелския разказ, на третия ден след разпъването на Христос жените мироносци отишли на гроба, за да помажат тялото му, но открили, че той е празен – Иисус бил възкръснал. По-късно Мария Магдалена отишла в Рим, явила се пред император Тиберий и обвинила Пилат Понтийски, че е нарушил римските закони, осъждайки невинен човек. Тя подала на императора червено яйце с думите „Христос възкресе“. Оттам тръгнала съществуващата и до днес традиция за празника да се боядисват яйца и характерният за Великден поздрав.

Според българските традиции, яйцата, козунака и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза. Първото червено яйце се слага на видно място в дома, където ще подмени миналогодишното яйце. То е символ на здраве, благополучие и късмет на всички обитатели на дома.

Боричкането с великденските яйца е един от най–веселите момент на Великден. Чрез обичаят се изразява борбата за здраве и победа през следващите 12 месеца, а според традицията „боракът“ ще се радва на здраве и късмет.

Великден се празнува седем дни – това е Светлата седмица. В продължение на 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с „Христос Воскресе“ и „Воистину Воскресе“!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име