В календара на православната ни църква днес е Велики Вторник – ден за смирение и поучение.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на Ерусалим.

В тази притча се говори за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбират пет мъдри и пет неразумни човешки души.

Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните – само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) – милостта. На гръцки език „милост“ се произнася „елеос“. Оттук е дошла и думата „полиелей“, което означава „многомилостив“.

На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към избрания народ и много пъти се повтаря: „да бъде милостта Му вечна, алилуя“!.

Страстната седмица е последната от Великденския пост, който продължава осем седмици. През тази седмица от Лазаровден всеки ден е значителен до Възкресението Христово.

Във фолклорния календар Велики Вторник е денят на ритуално носене на „мълчана“ вода от девойките, която предците ни са използвали за причестяване и лечение.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име