От 2 до 4 юни в Търговище ще се състоят XII Празници на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“. Те се провеждат под патронажа на кмета д-р Дарин Димитров, а техен домакин е Представителен женски хор „Златна лира“ към Община Търговище.

Празниците датират от 1987 г. и се провеждат на всеки две години. През тази година те са посветени на 50-годишнината от основаването на хор „Златна лира“ и навършването на 90 години от рождението на проф. Лилия Гюлева.

В тазгодишното издание участие ще вземат общо 6 хора от България, Румъния и Турция.

На 2 юни, от 17.00 ч., в централната градска част ще се състои дефиле на участниците. От 18.00 ч., в залата на ОНЧ „Напредък-1864“ започва и първата концертна вечер. В нея ще се изявят Детски хор „Орфей“ от град Хасково, Детският хор при Национален учебен комплекс по култура – Италиански лицей и Хорът на учителките от град Добрич.

Във втората вечер, 3 юни, от 16.00 ч., в залата на читалището, ще се изявят Детско-младежки хор „Симбол – Жан Лупу“ към Румънската патриаршия и Женски хор „Нилюфер“ от град Бурса, Турция. В 18.00 ч. пък започва юбилейният концерт на домакините от хор „Златна лира“.

По традиция, в последния ден на празниците, участниците ще изнесат духовен концерт в храм „Св. Иоан Рилски“. Началото е в 10.00 ч., на 4 юни.

Събитието се организира  по проект, финансиран от Национален фонд „Култура“, по Програма „Субсидии за проекти с национално значение 2022 г.“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име