Билколечение при заболяване: Обмяна на веществата

Днес в нашата рубрика „За всяка болка и билка“, билкарят Георги Андонов  ще обърне внимание върху билко -лечението на заболявания свързани с обмяната на веществата, както и на ревматични заболявания. Ето и неговите съвети:

Ревматоиден артрит: Обхваща една или повече стави след преболедувана огнищна инфекция- зъбен гранолом, пиелит, гнойна ангина, възпалителни заболявания на женските генеталии и др. Той може да се развие и като алергична реакция или при нарушена обмяна на веществата. При ревматичните заболявания се получават различни по степени изменения в съединителната тъкан на ставите и в костната тъкан. Допълнителни фактори към причината на заболяването са простудата, физическата преумора, продължителното действие на влагата, преболедувалите инфекциозни заболявания. Билколечението е подходящ метод за лечение на хроничните заболявания на обмяната и на хроничния ставен ревматизъм. Рационално подбраните съставки от билки регулират успешно процесите на обмяната. Лечението на ревматоидния артрит с лечебни растения трябва да бъде целенасочено и да се провежда под непосредствен лекарски контрол. При третиране на тези заболявания с билколечение в състава на предписаните се включват билки с диоретично действие, с противо-възпалително и болкоуспокояващо действие, както и билки богати на витамини и микроелементи или съдържащи органични съединения със специфично действие.

 

Глухарче

За целта се използват: корени от глухарче и от коприва, листа от бреза, корен от репеи, бобови шушулки, стръкове и корени от теменуга, кората на бяла върба и много други. Установено е че при ревматоидния артрит и въобще при заболяване на обмяната на веществата най-добро действие има глухарчето. Използват се всички части на растението и предимно корена, с който се получават отлични резултати при лечение на артрозите, подаграта, чернодробните и бъбречни заболявания. Поради изключително благоприятното действие на глухарчето върху цялостната обмяна се препоръчва да се приемат извлеци от него два пъти в годината през пролетта и есента в продължение на два месеца. През същия период храната трябва да бъде богата на плодове и зеленчуци.

Цвят иглика

Билкова смес: стрък камшик, плод хвойна, корен репей, стрък глухарче, цвят иглика, цвят лайка. Две супени лъжици от сместа се поставят да врат в 500 мил. л. вода  5 мин. След изстиване се прецежда и се пие по 100 мил. л. 4 пъти  преди ядене. След това мястото се увива с вълнен плат и следната смес. В 300 мил. л. винен оцет се слага едно прясно яйце с черупката, разклаща се до пълно разлагане на яйцето за около 24 часа, прецежда се и се слага 180 мил. л. камфоров спирт и 50 мил. л. йодна тинктура.

Корен брей

При ревматизъм: Стрък хвощ, корен брей, борови връхчета, лист ясен, корен репей, цвят равнец, стрък кринавиче, стрък камшик.  Две супени лъжици се поставят в 500 мил. л. вода да врат 10 мин. Пие се по 100 мил. л преди ядене 4 пъти дневно. За мазане вечер се прави следната настойка: По 50 гр. цвят от люляк, цвят латинка и цвят магарешки трън се поставят в 1 л. силна ракия да киснат 20 дни след което готов за употреба при често разклащане. При по-леките ставни заболявания лечението продължава 3-4 месеца а при хроничните 1-2 години. За да се избегне привикването към действието на някои съставки част от билките трябва да се заменят с други които имат същия или подобен ефект.

а/ глухарче, бял оман, хвойна, гръмотрън, копър,

б/ след един месец се променя рецептата със следващата: глухарче, върба, репей, бял оман, бреза, мента, резене, зърнастец. В 400 гр. вода се поставят 2 суп. лъжици от сместа, вари се 3 мин, кисне 30 мин и се прецежда. От отварата се приема 6 пъти дневно по 100 гр. 15 мин. преди ядене и 30 мин. след ядене.

Хвойна

в/ След 30-40 дни се прилага следващата рецепта: бял оман, глухарче, хвойна, гръмотрън, полски хвощ, мента, зърнастец. Ползва се както по-горната рецепта

г/  Следваща след 1 месец: глухарче, коприва, полски хвощ, троскот, зърнастец, колеандър. Да се ползва както предишната рецепта

д/ Бял оман, репей, глухарче, коприва, бреза, теменуга, риган.

За регулиране процесите на обмяната

Шипкови люспи, глухарче, маточина, коприва. Една супена лъжица от сместа се запарва в 200 мил. л. кипяща вода и след 20 мин. се прецежда. Получената запарка се изпива на два пъти- сутринта и вечерта на равни части. Към всяка чаша могат да се прибавят 1-2 чаени лъжички лимонов сок.

За профилактика срещу склероза

Глухарче, глог, шипкови люспи, хвойна, резене, мента. Приготвя се и се ползва както горната рецепта.

При смущение обмяната на веществата и авитаминоза

Трицветна теменуга, репей, камшик, коприва, глухарче, шипкови люспи, орех. В 600 мил. л. кипяща вода се поставят 2 суп. лъжици от сместа. Кисне 30-40 мин и се прецежда. От отварата се приема 3 пъти на ден от 100 до 150 мил.  3 пъти на ден според възрастта.

За намаляване на теглото

Зърнастец, глухарче, гръмотрън, хвощ, копър, колеандър, сладък корен, дивисил, ленено семе, розов лист. В 600 мил. вода се поставят две супени лъжици от сместа, вари се 3 мин. кисне 60 мин. и се прецежда. От отварата се приема 3 пъти на ден по 150 мил .л. преди ядене.

Старческо увреждане на ставите и гръбначния стълб

Сапуниче

Лист коприва, корен сапуниче, корен репей, черешови дръжки, плод хвойна, корен гръмотрън, лист мечо грозде, коренище пирей, корен брей, кора върба, цвят иглика, лист бреза. 2 супени лъжици от билката се поставят в 600 мил л. вода да врат 10 мин. Пие се по 100 мил. л. преди ядене 4-5 пъти дневно. Сутрин да се пие сока от половин лимон, 1/3 глава целина, 1 ябълка и 1 морков. Вечер да се прави разтривка с 50 мил. л. терпентиново масло, 20 гр. салицил и 50 гр. дървено масло.

При възпаление на сухожилията

Стрък камшик, корен кисел трън, кора върба, плод хвойна, стрък хвощ и стрък синя тинтява. От тази смес 2 суп. лъжици се поставят в 500 мил.л. вода да врат 5 мин. пие се по 100 мил.л. 4 пъти преди ядене. Правят се топли вани с трина. Две шепи трина се слагат в 5 л. вода да врат 10 мин. прецежда се и се прави баня

За повече подробности можете да се обърнете към Георги Андонов на телефон: 0895 111 148 И не приемайте това като реклама, защото когато става дума за здраве, там реклама няма. Трябва ни чисто и просто информация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име