Пред близо 100 ученици от 11 клас в Първо СУ „Св. Седмочисленици“ съдия Йордан Иванов говори за пътно-транспортните престъпления и нарушения. Срещата се осъществи по Образователната програма „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, а гост беше председателят на Окръжен съд – Търговище Татяна Даскалова.

Работейки повече от 35 години по такива престъпления, съдия Иванов очерта причините, които водят до ПТП. Той даде дефиниция за пътнотранспортно произшествие, кога се счита за непредпазливо и кога за умишлено. Разясни според закона кои телесни повреди са леки, средни и тежки, кога се счита, че има смърт и на кой съд са подсъдни престъпленията, при които има такива пострадали.

Разказа конкретен случай от практиката си, при който шофиране с 15 км над позволената скорост на пътен участък е довела до ПТП и смърт на участник  в него.

Магистратът обясни подробно значението на понятието „опасна зона при ПТП“ – времето от подаването на сигнала на мозъка на шофьора до настъпването на произшествието и как винаги се търси причинната връзка между настъпилото произшествие и резултата от него.

Даде конкретни съвети към аудиторията: Ако попаднете в ПТП,  окажете помощ на пострадалия, обадете се на телефон 112, обезопазете местопроизшествието. За виновния това са смекчаващи вината обстоятелства при определяне на наказанието, а за отегчаващо се смята дали е управлявал под въздействие на алкохол или след употреба на наркотични вещества (тук магистратът направи разграничение, като при втория случай кръвната проба за наркотици може да е положителна няколко дни след употребата им).

За миналата година жертвите на пътя в България са 531 души, а за 2022 г. – 521, както изтъкна съдията.

Целевата група на днешната лекция са подрастващи, които са издържали изпита за правоспособност на МПС и такива, на които предстои такъв изпит. Те трябва да познават закона, а не само листовките за изпита, както каза съдия Иванов. Изнесеният своеобразен урок провокира вниманието на учениците, те зададоха своите въпроси и получиха съответните отговори. Срещата приключи с аплодисменти от учениците и класните им ръководители г-жа Светлана Чанкова, г-жа Севда Михайлова и г-н Георги Марков.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име