Липов цвят – лечебни свойства и приложение

 

За всички, които обичат ароматния липов чай и по случай Седмицата на липата, няколко думи за това как и кога да берем сушим и ползваме липовия цвят. Макар българския народ да го ползва от хилядолетия, ние нямаме илюзията, че ще да кажем нещо ново, но все пак се обърнахме към нашият консултант, лицензираният билкар Георги Андонов. Липата цъфти само 2-3 седмици през годината – от края на юни до първата седмица на юли. Като все още могат да се срещнат цъфнали липи по по-високите планински и полупланински райони на България. Цветовете на липовото дърво притежават множество лечебни и полезни свойства, благодарение на които толкова често се използват в народната медицина. А лечебният им ефект не е само „липов“ . Навярно всеки от нас е ползвал липов цвят, най-вече под формата на чай при настинка. А също така чаят от липов цвят е едно от най-ефективните средства за понижаване на телесната температура и освен това той е вкусен и безвреден. У нас се срещат три вида липа: дребно листна, едролистна и  сребролистната. Ползват се цветовете на липата. Най-напред цъфти дребнолистната а най- последно сребролистната. Суши се на сянка или в сушилня при температура 45 градуса.

След изсушаването трябва да се пази от действието на слънчевите лъчи защото избелява и губи от лечебните си свойства. Липовия цвят съдържа етерично масло до 0.1%, слузни вещества, дъбилни вещества, флаваноиди, тилирозит с потогонно действие, захари, кафеена и кумарова киселина, витамин С и др. Основното действие на липовия цвят е потогонно, понижаващо температурата и диоритично. При грип, бронхиален катар и ангина, пневмония, температурни състояния, възпаление на бъбреците и пикочния мехур. Предписва се и като противовъзпалително средство при възпаление на горните дихателни пътища, функционални заболявания на стомаха и червата. Установено е успокоително и спазмолетично действие. Народната медицина го препоръчва при виене на свят, епилепсия, кожни обриви, главоболие, хистерия. Външно се използва за бани и неврози и за гаргара при възпаление на гърлото и устната кухина. Вътрешно липовия цвят се прилага като запарка от 2-3 ч.л. билка и 250 гр. кипяща вода. Оставя се да кисне 20 мин., прецежда се и се изпива на веднъж по 2-3 чаши на ден подсладено с лята захар /небет шекер/

При простудни заболявания с температура: Липа, лайка, пелин и камшик. В 400 гр. кипяща вода се поставя по 1 ч. л. от всяка билка, вари се 3 мин. кисне 15 мин. и се прецежда. Отварата се приема топла 3 пъти дневно по 120- гр. след ядене. Същият ефект може да се постигне и с комбинацията: липа, мащерка, гръмотрън, шипкови люспи като се използва гореописаният  начин на приготвяне и  употреба , а по същата рецепта и: Липа, пелин гръмотрън, лайка.

Друг ефикасен начин за използване на липов цвят при простуда е: Лайка, липа, мента в 400 гр. кипяща вода се поставят 3 чаени лъжички цвят от липа и по 1 ч .л. цвят от лайка и мента. Вари се 3 мин и след 15 мин. се прецежда. Отварата се изпива наведнъж с 1-2 аспирина и болния се завива добре до изпотяване. При по-тежки случаи когато е установено простудно заболяване, процедурата може да се повтори след 4-5 часа. Аспирина трябва да се употребява внимателно при язвена болестна стомаха и дванайсетопръстника.

За повече подробности можете да се обърнете към Георги Андонов на телефон: 0895/ 111 148 И не приемайте това като реклама, защото когато става дума за здраве, там реклама няма. Трябва ни чисто и просто информация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име