Днес стартира и нашата рубрика „За всяка болка- билка“ Как да решим здравословните си проблеми със средствата на народната медицина? За съвет се обръщаме към лицензираният билкар Георги Андонов

 

Косопад

Окапването на косата е проблем по-често срещан при мъжете и за него често се използва думата оплешивяване. Жените също не са застраховани от косопад, но  психически те реагират по-тежко от мъжете.

Нормално е на денонощие от главата да падат между 50 и 100 косъма и това не оказва влияние на външния вид на косата. По-интензивно опадане на космите се наблюдава при преходите от пролет към лято и от есен към зима, което е нормално. Когато обаче количеството значително нарасне е необходимо да се потърсят начини за прекратяване на това състояние, а в някои случаи и лекарска намеса. С този проблем сполучливо се справя и народната медицина В зависимост дали е гнездеста плешивост или повсеместна. Основната билка за спирането е чемерика в комбинация с корен от репей, смрадлика и градински чай. Всички тези билки се поставят във вряща вода в определено съотношение, след което отварата се прецежда и се правят фрикции за да може сместа да се втрие в корените на косата. След като тая процедура се направи 2-3 пъти, косопада спира. При гнездестата плешивост или т.н. косопас където корените са още на мястото си, те трябва да се стимулират с етерични масла в комбинация с индийски лечебни растения и след няколко фрикции, косата започва да се възстановява. Фрикциите могат да се правят и с рициново масло, но това се прави веднъж седмично. При всички положения, косопаса не е чак толкова опасен и неговото лечение е възможно.

 

Кървящи венци

Кървенето на венците представлява неприятно състояние, което се среща във всички възрасти, най-често след настъпването на 20-годишна възраст. Смята се, че кървенето на венците се засилва през пролетта, факт, който може да се обясни с изтощаването на организма през дългите зимни месеци. Мъжете и жените страдат еднакво от кървящи венци. Много хора страдат от кървящи и болезнени венци. Народната медицина е в състояние да се справи с този техен проблем. Прави се една комбинация от смрадлика, корен от чер оман, жълт кантарион и невен. Билките се варят около 5 мин. Прецежда се и в чаша се сипват около 150- 200 мил. л. Капват се около определен брой капки от прополисова настойка 30%, която може да се произведе и в домашни условия. Започва се едно интензивно жабурене. Още първия ден кървенето престава. Венците започват да се стягат. Ако има разклатени зъби, те спират да се клатят и след 10-12 дни проблема изчезва напълно. Същата тази смес може да се използва и при възпалени или гнойни сливици, като към тази отвара се добавя и чаена лъжичка нишадър. Прави се гаргара 5-6 пъти на ден.

За повече подробности и съвети потърсете лицензираният билкар Георги Андонов на тел. 0895 111 148

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име