Пчелен мед

В това издание на „За всяка болка- билка“, с нашият консултант и водещ на рубриката Георги Андонов ще говорим за здравословното хранене и ползата от консумацията на някои животински и пчелни продукти. Ще поговорим и за ползата от виното. Естествено започваме с пчелния мед. Още Авицена е казал „Ако искаш да запазиш пълно щастие яж мед“ Медът, спо­ред Авицена, запазва младостта, изостря ума и възстановява па­метта. Меда съдържа глюкоза, левкоза, витамин В 2 /16 пъти повече от колкото ябълките и кайсиите/, витамин К, витамин Е. Медът е богат и на минерални соли и нитро елементи: калций, калий, натрий, магнезий, желязо, фосфор, сяра, йод, и пр. но което е най-главно – в почти в същия процент в колкото е и в човешката кръв. Медът съдържа и редица плодови киселини, като ябълкова, винена, лимонова, млечна, мравчена. Налага се като лечебно средство при заболяване на сърцето, бъбреците, черния дроб, кожата и нервната система. Използва се и като слабително средство в доза от 10 гр. разреден в малко вода. За успокояване на нервната система и за сън се препоръчва приемане на мед, вечер преди лягане по 50 гр. При изтощени болни и хронични белодробни заболявания се препоръчва по 100-150 гр. мед дневно за възрастни и около 30-40 гр. за деца. Намира приложение и за лечение на рани под формата на мехлем.

Извара

Друга ценна и полезна храна това е изварата. Много ценна и полезна храна по редица причини: евтина, съдържа много белтъци, млечна киселина, млечна захар, калций, фосфор и много малко сол. Сто грама извара съдържа толкова белтък, колкото три яйца или 100 гр. свинско месо а има и минимално количество желязо. Прилага се с лечебна цел при чернодробни заболявания в количество 200-300 гр. на ден, а също така и при атеросклероза, туберкулоза на белите дробове, болести на сърцето, отоци на долни крайници и при затлъстяване.

черен дроб

От всички меса и месни продукти, черния дроб е най-ценната храна. Той съдържа голямо количество мазнини, белтъци, мастно-разтворими витамини, витамини А и Б и почти всички от групата В. Освен това черния дроб е много богат на желязо, мед, кобалт, цинк. С лечебна цел трябва да се използва 150-200 гр. черен дроб, полу суров всеки ден в продължение на 3 месеца. Оказва лечебен ефект при засилване на слаби и изтощени деца след боледуване, както и за лечение на кокошата слепота.

Хайвер

Хайвера е много хранителен и диетичен продукт. Съдържа около 30% пълноценен продукт мазнини, голямо количество витамин А. Както хайвера, така и яйчния жълтък, много лесно се усвояват от организма. Препоръчват се при физическо и умствено изтощение, отслабване на организма а също така и при лечението на някои болести, като туберкулоза, рахит и заболяване на очите.

Червено вино

ко жена ви се мръщи когато си налеете чаша червено вино, оборете я научно, като се позовете на една статистика от вестник „Здраве“ от 1999 г. от Американското общество за борба с рака. Под медицински контрол, в продължение на девет години са били 490 хил. души на възраст от 30 до 90 г. Изследвани са зависимостта от употребата на алкохол и заболяванията с фатален край. Статистическите данни са неумолими. Опасността от инфаркт при пиещите е с 30-40% по-ниска. От здравната организация се препоръчва от 1 до 3 чаши вино на ден. След друг един експеримент с 34 хил. мъже във френския град Нанси, извода е че 7 чаши вино на ден не вредят, но ние много добре знаем, че те пият постоянно и непрекъснато вино. Къде е тайната? Фенолите в червеното вино не позволяват на холестерина  да се окислява и така намаляват риска от атеросклероза. Червеното вино е признат борец и срещу рак. Пийте вино и  ако искате да останете по-дълго време млади и да отложите стареенето. Една от основните научни теории за него е свързана с вредните свободни радикали на които се дължат голяма част от дегеративните заболявания и процеси, твърдят изследователите. Червеното вино помага при депресия. Избягвайте концентрата. Той не помага срещу лошото настроение. Към плюсовете при употреба на червено вино се добавя и това, че то има антивъзпалителен и антиалергичен ефект. Така че, искате ли да сте здрав, не сядайте на масата без чаша  вино. Най-добрата доза, която се препоръчва е 3 чаши вино за мъжете и 2 за жените. Чаша качествено вино замества спокойно- 4 ябълки, 2 чаши черен чай, 12 чаши бира, 7 чаши портокалов сок, 3 чаши сок от боровинки, 5 глави лук и 2 чаши  бяло вино. Тия резултати са представени на Европейския конгрес по здравословно хранене в Лилехамер. Така че, виното е здраве или както се шегуват французите „ Във Франция има повече стари пияници от колкото стари лекари“

За тия които искат да се свържат с билкарят, то могат да сторят това на телефон 0895 111 148  И не приемайте това като реклама, защото когато става дума за здраве, там реклама няма. Трябва ни чисто и просто информация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име