Кихането, сухата и сърбяща лигавица в носа, прокашлянето са първите признаци на вирусна инфекция. В сезона на грипа появата им е сигнал за предприемането на действия за подсилване на имунитета.

Подходящите за тази цел средства са природните. Четири билки могат да бъдат особено подходящи в борбата срещу простудата и грипа. Това са: мащерка, женско биле, ехинацея и бъз и взимането им поотделно и в комбинация значително може да повиши шансовете за преодоляване на грипа.

Мащерка

Мащерката е билка, която традиционно присъства в българския дом, аптечка и дори трапеза. Тя подобрява състоянието на лигавицата на гърлото и кашлицата, тъй като има стимулиращ отхрачването ефект. Това допринася за по-бързо очистване на дихателните пътища, което при зараждаща се респираторна инфекция може да има стопиращ ефект, а по-късно допринася за по-бързото възстановяване. За да се получи лековият ефект на билката, се запарват две супени лъжици мащерка за десет минути. Специалисти препоръчват и парна баня с билката или масло от мащерка, което спомага отделянето на секретите.

женското биле

Глициризинът, който се съдържа в женското биле, е с доказано вирусоцидно действие дори и срещу смъртоносни видове. При множество проучвания се намира, че той унищожава причиняващите грип и простуда вируси. Тази билка също има отхрачващо действие.

Ехинацея

Ехинацеята е достатъчно позната билка на българина и от години използвана при терапията на простудните заболявания. Данните за лековитите й ефекти през последното десетилетие бяха коренно противоречиви, но при последните проучвания се доказа, че все пак ехинацеята може да намали дискомфорта от симптомите и срока на преболедуване от характерните зимни инфекции. Лечебен ефект обаче може да се очаква от концентрирания екстракт, с гарантиран натурален произход и във висока доза на прием.

черен бъз

Бъзът широко се е използвал в българската народна медицина и явно не случайно. Според научните проучвания флавоноидите в плода на черния бъз подобряват симптомите и съкращават срока на боледуване от респираторна инфекция с 4 дни. Екстрактът от него действа срещу 10 щама на грипния вирус.

 

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

 

puls.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име