Мехлемите са позабравен арсенал в народната медицина, особено след като почти изчезна практиката у нас в аптеките да приготвят на място различни ex tempore сиропи, тинктури, прахчета, капки, кремове, мази и др. Най-често мехлемите се използват при рани, екземи, но се прилагат и в много други случаи. Ето и мнението на нашият консултант, правоспособният билкар Георги Андонов. Как народната медицина в стари времена а и сега е приготвяла мазила за рани и най-вече как една билка черен оман-корен, наречена от народа зарастниче, която в съчетание с други билки а и самостоятелно е с доказано регенериращо действие външно при рани а и вътрешно при язва на стомаха и дванайсетопръстника, възпаление на костите, при наранявания и кръвоизливи. При приготвяне на мазила /мехлеми/ често се ползва зехтин, но в този зехтин са поставени за маслен извлек, няколко билки, то лечебното действие се увеличава и ефекта е многократно по-добър.

жълт енчец

Нарекъл съм го гемартид и ето как се приготвя: В 1 л. зехтин се поставят 50 гр. корен чер оман, 25 гр. жълт кантарион,10 гр. смрадлика, 25 жълт енчец, 25 гр. арника,25 гр. невен, и 25 гр.  широколистен живовляк. Кисне 40 дни при често разклащане и се прецежда. Използва се външно при всякакъв вид рани, разширени вени, и по усмотрение на билкарят може да се приведе н състояние на мехлем с прибавяне на восък, медицинска дъвка, прополис и др.

Стари, неизлечими гнойни рани. 100 гр. от т.н. гемартид- 8 гр. жълт восък, бял восък 5 гр. 15 гр. терпентин, 8 гр. бяла борова смола1 гр. бял тамян на прах, 1-5 гр. мастикс, 1 с. л. несолено краве масло. Всички продукти с изключение на терпентина се поставят в съд на тих огън, на водна баня докато се стопят и образуват хомогенна маса, като се бърка непрекъснато. Образува се пяна, която се обира. Снема се от огъня и бавно на капки се слага терпентина, при постоянно разбъркване докато се образува сгъстена маса, която трябва да се нарича мехлем. Разфасова се и има трайност 2 години.

Мехлем за гангрени и гнойни рани. 500 гр. гемартид, 30 гр. жълт кантарион,50 гр. пчелен восък /жълт/ , 25 гр. смлян тамян, 25 гр. медицинска дъвка, гемартида заедно с кантариона ври един час на водна баня, оставя се настрани от огъня два часа и се прибавят восъка, тамяна и медицинската дъвка. Пак се поставя на водна баня докато всичко това се разтвори, при постоянно бъркане, мехлема вече е готов.

Мастикс

Мехлем за дълбоки гнойни рани и циреи. 50 гр. заешка мас, 50 гр. пчелен мед, 7 зърна мастикс. Поставя се на водна баня и се бърка докато се превърне в мехлем.

Мехлем при рани. 70 гр. мед, 20 гр. не солена свинска мас, 10 гр. прополис,5 гр. медицинска дъвка. Всичко това се бърка на водна баня докато се превърне в мехлем.

Мехлем при левкимия. 300 гр. свинска мас /не солена/ 250 гр. боров катран, 100 гр. восък, 300 гр. краве масло, 100 гр. мастикс, 5 капки пчелно млечеце. На слаб огън се разтопява при постоянно разбъркване до хомогенезиране, намазва се на кърпа и се налага върху раните сутрин и вечер.

Мехлем против бръчки. 20 гр. лайка,20 гр. мента, 10 гр. розмарин, сок от един лимон, 50 гр. розова вода. Киснат се в 1 л. бяло вино 10 дни и вечер се налагат върху лицето, като се измива с отвара от магданоз след 2 часа.

За повече подробности можете да се обърнете към Георги Андонов, лицензиран билкар,  на телефон: 0895 111 148

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име