Заедно с първия  сняг,  пристигат и заболяванията. Ето какво предлага билколечението и нашият консултант, правоспособният билколечител Георги Андонов,  при заболяване на дихателните пътища. Възпалителните процеси на дихателните пътища най-често се дължат на вирусни инфекции, които се развиват при отслабване на защитните сили на организма и при участието на някои вредни фактори простуда, излагане на студен, влажен или запрашен въздух. На билколечение се поддават възпалителните процеси в началния стадии на заболяването, когато още не са образувани пневмонични огнища.  В острия стадий, с тежка клинична картина, лечението се провежда в болнична обстановка. С билколечението се стреми да се повишат съпротивителните сили на организма, да се постигне изпотяване, разводняване, успокояване или спиране на кашлицата, дезинфекция на дихателните пътища, както и благоприятно повлияване на възпалителния процес.  Народната медицина разполага с много билки зя тази цел. Ето и някои от тях:

Черен синап

При простудни заболявания грип. Бял бор, градински чай, горска ягода, липа, мащерка, цариче, черен бъз, червен глог, чесън, малина, пелин, черен синап.

При възпалителни заболявания на горните дихателни пътища. Жълта комунига, жълта тинтява, лен ,липа ,лопен ,риган, върбинка ,мащерка, мента, невен, подбел, пчелник, цариче, чер оман, черна боровинка.

При ангина. камшик, черна боровинка, ленено семе. В 400 мл .л. вода се поставя 1 с. л. от тази смес. Вари се 5 мин., кисне 2 ч. и се прецежда. Със отварата се правят жабурения и гаргара 5 пъти дневно през 3 часа. Лечението продължава 10 дни след изчезване на болестните признаци.

Черен бъз

При простудни заболявания. липа, лайка, пелин, камшик, черен бъз, В 400 мл. вода се поставя 1 с. л. от сместа. Вари се 3 мин.кисне15 мин. и се прецежда. Отварата се приема 3 пъти на ден по 120 мл. л. преди ядене.

И още една рецепта: липа, мащерка, гръмотрън, риган, шипкови люспи. Приготвя се и се ползва както горната рецепта.

При хроничен бронхит с безапетитие:  бял оман, бял имел, маточина, мащерка, камшик, кореандър, Приготвя се като горната и ако болния има храчки да се постави и  1 ч. л. подбел.

Полски хвощ

Противоревматичен чай. цвят от синя метличина, цвят от невен, цвят от божур, плод хвойна, клонки от кучешко грозде, кора зърнастец, цвят от черен бъз, листа от коприва, кори от върба, листа от бреза, стръкове полски хвощ. 3 с. л. от сместа се поставят в ½ л. вода ври 5 мин. и се прецежда. Пие се 3 пъти на ден  по 150 мл. л.

При хронични и ставни заболявания: листа от бреза, листа от глухарче, плод хвойна, стръкове от хвощ, кора върба, бобови шушулки, цвят от бъз. 1 с. л. от сместа се запарва със ½ л. вряща вода и ври не повече от 2 мин. Прецежда се и се подслажда на вкус. Пие се по 2-3 чаши на ден

За повече подробности можете да се обърнете към Георги Андонов, лицензиран билкар,  на телефон: 0895 111 148

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име