Противоепидемична дейност:З аболеваемостта в област Търговище е в рамките на нормалните за сезона стойност, информират от РЗИ- Търговище.

Острите заразни болести, регистрирани в периода на територията на област Търговище, включват:

  • 1 на Ентероколит;
  • 27 на Варицела;
  • 2 на Вирусен хепатит

 

Регистрирани са 30 остри респираторни заболявания за периода 16.03.20 г. – 22.03.20 г.

Общо 333 са регистрираните лица поставени под карантина в Област Търговище до 23.03.2020г. От тях с изтекла карантина са 35 лица – остават под наблюдение и карантина  298 лица. Лицата под карантина се наблюдават от ОПЛ или РЗИ – Търговище. Към настоящия момент няма установени заболели.

Всеки гражданин може да получи актуална информация за действията на здравните власти по отношение на  COVID-19 на телефон 0601/6-40-01-Дирекция Надзор на заразните болести.

Обекти, дейности и стоки с обществено предназначение:

Осъществяват се и регулярни проверки съвместно с органите на МВР във връзка със спазване Заповед № РД-01-124/13.03.2020г. на Министъра на здравеопазването. В периода са извършени общо 113 съвместни проверки в 102 различни вида обекти (хранителни магазини, предприятия, транспортни фирми, магазини за промишлени стоки). С превантивна цел са направени 46 предписания. Проверени са всички подадени от граждани сигнали.

Извършена е проверка и на транспортните фирми в града, както и на фирмите за куриерски услуги. Автобуси, маршрутки и камионите за транспортиране на стоки се дезинфекцират редовно.

Използваме възможността да напомним на всички работодатели да прилагат Алгоритъм на дезинфекционните мероприятия в обекти с обществено предназначение в условията на епидемично разпространение на COVID -19.

Регионалната инспекция Ви препоръчва да черпите информация от сайтовете на МЗ, РЗИ, съответните общини и Областна администрация Търговище, като най-достоверна. Всяка друга информация би могла да бъде подвеждаща и невярна.

 Лабораторен контрол

По Държавен здравен контрол и искане на физически и юридически лица са направени изследвания на:

 

– 13 броя води по държавен здравен контрол и 2 броя по искане на физически и юридически лица;

– 2 броя козметични продукти по държавен здравен контрол.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име