На 2.09.2020 г. след проведени оперативно-издирвателни действия в РУ-Омуртаг е доведен 55-годишен мъж от с. Топузово, община Котел, за когото е установено, че около 12,30 ч на 1.09.2020 г. при неправилно боравене с открит огън е предизвикал пожар в суха тревиста местност в землището на с. Българаново, община Омуртаг, в резултат на което са изгорели около 500 декара широколистна и иглолистна гора. Същият е задържан за срок до 24 ч на основание Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Омуртаг.

Пожарът е бил гасен от служители на РСПБЗН-Омуртаг и на РСПБЗН-Търговище повече от денонощие, като е бил окончателно ликвидиран на 2.09.2020 г. около 22 ч. За да е сигурно, че няма нови огнища на пожара, е бил предприет оглед на цялата местност с дрон. Независимо от това екип служители на РСПБЗН-Омуртаг са останали да дежурят там и през изминалата нощ.

Пожарът е възникнал в сухи треви, като бързо е навлязъл в прилежаща общинска иглолистна и широколистна гора. Веднага на подадения сигнал за инцидента са се отзовали 2 екипа служители на РСПБЗН-Омуртаг, скоро към тях са се присъединили и екип на РСПБЗН-Търговище, служители на ТД“Държавно горско стопанство“-Омуртаг, и членове на доброволното формирование за за предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, в община Омуртаг. На малко по-късен етап в борбата с огъня са се включили и служители на общинската фирма-собственост на гората, както и жители на селото.

От община Омуртаг са  изпратили багер и са  осигурили вода и храна за борещите се със стихията, а фирма от гр. Омуртаг е осигурила допълнителна водоноска. Оше вечерта пожарът е бил локализиран, но поради силния вятър впоследствие на някои места отново се е възобновил отново. Гасенето му е било затруднено както от наличието на вятър, така и от труднодостъпния, на места – стръмен терен. До част от него достъпът на специализирана техника изобщо не е бил възможен, и за гасене са били използвани гръбни пръскачки, тупалки, метли, лопати, гребла.

На практика в гасенето на пожара са участвали всички служители на РСПБЗН-Омуртаг. Техни колеги от РСПБЗН-Търговище са помогнали със специализирана моторна техника. Около 30 служители на пожарната са се борили със стихията, като екипите периодично са се сменяли. За гасенето на огъня са използвани 4 противопожарни автомобила.

От ръководството на РДПБЗН-Търговище изказват своята благодарност на всички пожарникари, участвали в гасенето на пожара, за проявените професионализъм и саоотверженост,  а също – на служителите на други институции и граждани, за добрата координация помежду им и ефективна съвместна, както и на всички включили се в тяхна помощ граждани. От дирекцията отново напомнят на жителите на областа да проявяват отговорност и да бъдат внимателни, да не палят огън на открито при наличие на вятър или в близост до горски масиви и сгради, и да не хвърлят от прозорците на автомобилите си недобре загасени фасове от цигари. Всичко това създава предпоставки за възникване на пожари, а продължителното засушаване допълнително повишава риска от бързото им разрастване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име