На 9 юни 1924 година от органи на полицията е убит Иван Ташев или Ташов, известен като Вано Морарски, български революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Кръстьо Асенов

Ташев е роден в 1876 година в кукушкото село Морарци, тогава в Османската империя, днес Антигония, Гърция. Влиза във ВМОРО в 1900 година. Първоначално изпълнява куриерски задачи, а от пролетта на 1903 година е в четата на Кръстьо Асенов и Трайко Гьотов.

Ранен е заедно с Димитър Попстаматов в сражението при Постолар от 2 юли 1903 година, когато четите на Кръстьо Асенов, Апостол Петков и Трайко Гьотов отблъскват турски аскер. В 1905 година е войвода на чета в Солунско, но е ранен тежко и заловен от властите. Осъден е на 101 години затвор.

Румена войвода

След Младотурската революция в 1908 година е амнистиран. При избухването на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение и заедно с Рума Делчева е войвода на Кукушката чета.

Участва в Междусъюзническата война в 13 кукушка дружина. След окупацията на Егейска Македония от Гърция Ташев отново е войвода на ВМОРО.

За смъртта на Ташев съществуват две версии – според Отчета за бойната дейност на ВМРО 1908 – 1924 година, представен на Шестия конгрес, Ташев загива през май 1924 година в като четник на Димитър Димашев в Кукушко, докато според Иван Михайлов Ташев на 9 юни е убит от органи на полицията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име