Във връзка с отминалите коледни и новогодишни празници и свързаното с тях увеличаване на автомобилния трафик с цел осигуряване на безопасността на движението по пътищата на територията на област Търговище бе проведена специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност“. Нейната основна цел бе нулева толерантност към водачи, управляващи МПС след  употреба на алкохол, под въздействието на наркотични вещества или пък без да притежават свидетелство за правоуправление. Същевременно в хода на акцията бе осъществяван и активен контрол за спазване от водачите на МПС на скоростните режими, като за целта  бяха използвани всички налични технически средства.

Установени са 3 случая на управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух между 0,5 и 1,2 промила, и други 3 случая на управление с концентрация на алкохол над 1,2 промила, което е престъпление от общ характер – по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. Най-високата измерена концентрация на алкохол в издишания от водач въздух е 3,1 промила. За шофиране след употреба на алкохол служители на областната дирекция са съставили на съответните водачи на МПС 6 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Издадени са общо 10 заповеди за принудителна административна мярка по Закона за движение по пътищата на водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол, от които: 6 – по чл. 171, т. 1, буква „б“ – временно отнемане на свидетелството за управление на съответния водач; 1 – по чл. 171, т. 2, буква „б“от същия закон – временно спиране от движение на превозното средство; и 3 – по чл. 171, т. 2а – прекратяване на регистрацията на МПС.

Най-високата измерена скорост на движение на МПС по пътищата на областта през горепосочения период от време е 133 км/ч извън населено място/при ограничение за движение с до 90 км/ч/, и 129 км/ч в населено място – при ограничение за движение със скорост до 50 км/ч.

По време на операцията не са установени случаи на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име