Традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ започва утре в цялата страна и ще продължи до 31 август. През първия етап от акцията, в дните от 15 юни до 30 юни – времето, в което част от учениците вече ще са във ваканция, а за по-големите това са последните учебни дни, ще бъде засилено полицейското присъствие около учебните заведения и детските градини.

Акцент в контрола е поставен на правилното превозване на децата и използването на обезопасителни системи,  на поведението на превозващите ги, както и на останалите шофьори, включително и на децата-водачи, ако се придвижват с велосипед.

В рамките на втория етап  –  от началото на юли до края на август, е планирана специализирана полицейска операция, насочена към неправилното движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства, използването на обезопасителни средства от водачите и пътниците в превозните средства, както и към недопускане на управление на МПС от водачи под 18 години.

Паралелно с това, в периода от 15 юни до 14 септември, ще се проведе и традиционната акция на полицията „Безопасно лято!“, насочена към ограничаване на пътно-транспортния травматизъм през летните месеци.

Планирано е в петъчните и неделни дни от 14 ч. до 21 ч., както и в други времеви интервали според интензивността на трафика и натовареността на пътните артерии, да се организира подпомагане на движението на ППС(пътни превозни средства) на изходите и входовете на големите населени места и на пътните възли и подходи към/от активно посещаваните курортни комплекси.

Ще се осъществява и засилен контрол по автомагистралите. Полицейските екипи ще следят за недопускане на паркиране, спиране или движение в лентата за принудително аварийно спиране освен в случаите, предвидени в Закона за движение по пътищата, движение на пешеходци или на водачи с ППС, за които има изрична забрана в същия закон.

В съботните дни след 23 ч. в населените места и най-вече в малките населени места, ще се провеждат засилени проверки с акцент спазване на скоростните режими, недопускане на управлението на ПС след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, шофиране от неправоспособни водачи. Ще се проверяват водачи за алкохол и наркотици в близост до питейните заведения.

          През миналогодишното издание на акцията  –  в дните от 15 юни до 31 август 2022 г.,  5 деца (от 0 до 18 години) са загинали по пътищата на страната, а 356 са били ранени.

Всички 5 загинали деца  са намерили смъртта си в автомобили, докато са били пътници в колите на свои приятели или роднини. Що се отнася до ранените, най-много деца – общо 111, са пострадали като пътници в превозни средства, шофирани от близки и роднини.

Други 71 са били ранени като пешеходци, като най-много /43/ от случаите с ранени деца-пешеходци са тези във възрастовите групи до 9 години, което означава, че те са били придружени от родители или близки.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име