Днес , 15.07.2019 г., oбластният управител на Търговище г-н Митко Стайков откри заседание на Областния консултативен съвет по животновъдство, което се проведе в сградата на ОД „Земеделие”. Срещата се води от народния представител от област Търговище г-жа Имрен Мехмедова. В заседанието участваха още заместник областният управител г-н Панайот Димитров, членове на Областния консултативен съвет по животновъдството, представители на регионалните структури на Държавен фонд „Земеделие”, Национална служба за съвети в земеделието, Областна дирекция по безопасност на храните и др.

„За нас, като представители на държавата на местно равнище, е важно това, което се случва в сферата на земеделието да бъде сведено до Вашето знание, до Вас да достига навременна и точна информация”, каза при откриването на срещата областният управител. „Наше задължение обаче е не само да ви поднесем информацията, но и държавните структури да ви помагат и да ви подкрепят за усвояването на каквито и да било средства без значение дали се осигуряват по европейски или по национални програми”, заяви още той.

Г-н Стайков акцентира и върху проблема със заболяването Африканска чума по свинете. Важно е да не допуснем това заболяване да навлезе на територията на нашата област, защото това ще ни коства много, обясни той и благодари на ангажираните с превантивните мерки по отношение на заболяването в региона. В тази връзка д-р Емил Зафиров от ОДБХ – Търговище представи актуална информация относно заболяването пред участниците в заседание.

По време на срещата бяха представени указания за важни за стопаните държавни помощи. Коментирани бяха проблеми, свързани с прилагането на схемите за обвързана подкрепа за кампания 2019 г.

Пред присъстващите областният управител се ангажира да съдейства при необходимост по всички проблеми, касаещи стопаните от Търговищка област.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име