Днес, 05.10.2020 г., в Пресцентъра на Областна администрация – Търговище се проведе заседание на Областния координационен щаб за борба с COVID-19. То бе организирано от областния управител на област Търговище и председател на Щаба г-н Митко Стайков. Той обяви, че заседанието се свиква по повод притеснителното повишаване на броя заразените с коронавирус жители на област Търговище.
Областният управител предостави думата на д-р Мариян Кючуков – зам.-директор на РЗИ – Търговище, който запозна присъстващите с актуалната епидемиологична обстановка в област Търговище.
Основна тема на заседанието бе и големият брой хоспитализирани с COVID-19 жители на областта. Стана ясно, че към днешна дата и трите многопрофилни болници за активно лечение на територията на област Търговище имат сключени договори с РЗОК – Търговище за прием и лечение на заразени пациенти. Тук изпълнителният директор на МБАЛ – Търговище д-р Иван Светулков заяви, че инфекцията нараства прогресивно и сподели, че в МБАЛ – Търговище намаляват свободните легла в определените помещения за лечение на пациенти, заразени с коронавирус. Днес броят на хоспитализираните инфектирани в областната болница е 36, при капацитет от общо 41 легла.
Г-жа Елка Станчева, началник на РУО – Търговище, изтъкна, че във всички учебни заведения в област Търговище се изпълняват препоръките от Министерство на здравеопазването, с цел опазване живота и здравето на работещите в образователната система лица, учениците, техните родители и близки.
Началникът на ОД МВР – Търговище ст. ком. Николай Ненков докладва, че във връзка със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., в област Търговище са образувани общо 36 досъдебни производства. До днес са приключени 27 досъдебни производства, като повечето са завършили с обективна присъда – парична глоба, а вече е влязла в сила и една ефективна присъда.
Областният управител г-н Митко Стайков отправи предложение към членовете на Координационния щаб да бъдат организирани засилени проверки, с цел недопускане струпването на големи групи хора пред търговски обекти, увеселителни заведения, административни сгради и други, както и да се засили контрола по отношение спазването на дистанция и правилното носене на предпазна маска. Така отправеното предложение бе единодушно прието. Предстои решението да бъде регламентирано със заповеди от страна на областния управител и общинските кметове…заповеди от страна на общинските кметове в област Търговище.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име