Заседание на Областния координационен щаб за борба с коронавируса в Търговище се проведе днес, 04.09.2020 г. То бе ръководено от областния управител на област Търговище г-н Митко Стайков, който е и председател на Щаба.

След гласуване членовете на Областния координационен щаб единодушно приеха План за действие при възникване на епидемичен взрив от COVID-19 в социални и интегрирани здравно-социални центрове за резидентна грижа в област Търговище, както и мерки, гарантиращи живота и здравето на всички участници в изборния процес при частичните избори, които ще се проведат на 27.09.2020 г.

Планът за действие при възникване на епидемичен взрив в социалните и резидентни услуги, в които се полагат 24-часови грижи, бе представен от г-жа Десимира Василева – секретар на Областния координационен щаб. Подобен тип заведения има в три от петте общини на областта, както следва: Търговище, Попово и Опака. В общините Омуртаг и Антоново социалните услуги не осигуряват денонощна грижа. Г-жа Василева докладва, че в структурите се спазват всички регламентирани от здравното министерство нормативи за лична хигиена, безопасност и недопускане на COVID-19 инфекцията.

Специални мерки ще бъдат предприети и по отношение опазване здравето и живота на членовете на СИК и имащите право на глас жители на населените места, в които ще се проведат частични избори на 27.09.2020 г. Бе решено телесната температура на гласоподавателите да бъде измервана преди влизане в съответната избирателна секция, а при влизане в помещението да имат предоставена възможност за дезинфекция на ръцете. Ще се съблюдава за спазването на социална дистанция от минимум 1.5 м., както и за ползването на предпазни маски за лице или подходящи шлемове. При установяване на гласоподавател с температура на 37 градуса, се препоръчва същият да ползва предпазен костюм за еднократна употреба, който да му бъде предоставен от член на СИК. Инструктаж по мерките за безопасност ще бъде проведен за всички членове на СИК.

С цел да се подпомогне дейността за специалистите по здравни грижи от всички области, са увеличени всички цени на клиничните пътеки с по 20 лв. Това съобщи директорът на РЗОК – Търговище г-н Емил Стоянов. Той поясни, че финансовото подпомагане се прави за покриване нуждите на лечебните заведения по изследване на пациенти с тестове за COVID-19.

По отношение на новата учебна година г-н Стефан Станчев – началник отдел ОМДК в РУО – Търговище, очерта акцентите при организиране на учебните дейности, които ще започнат на 15.09.2020 г. в присъствена форма на обучение.

Д-р Марин Йовов – главен секретар на РЗИ – Търговище, представи текущи данни по отношение разпространението на коронавирусната инфекция на територията на област Търговище. Той докладва за нови два случая на COVID-19, регистрирани в Националната информационна система през последното денонощие. Новодиагностицирани са двама мъже на възраст 74 г. от гр. Попово и на 62 г. от с. Могилец, общ. Търговище.

По-възрастният е бил хоспитализиран в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище на 31.08.2020 г. със стомашно-чревно неразположение и обща отпадналост, диагностициран е с пневмония. Взет му е секрет за PCR-тест, чийто резултат се позитивира вчера, 03.09.2020 г. Днес с повишена температура също в Инфекциозно отделение е хоспитализирана и контактната му съпруга. Предписание за спазване на 14-дневна карантина е връчено на техния син.

Вторият новозаразен е приведен за лечение във Военна болница – гр. Сливен. Пациентът се е оплаквал от болки в кръста и повръщане от около седмица. На 28.08.2020 г. постъпва в МБАЛ „Св. Йоан Рилски” – гр. Ямбол. На 02.09.2020 г. му е направен PCR-тест, който потвърждава заболяването, след което е насочен за лечение в гр. Сливен. Контактна в дома му е неговата съпруга, на която е връчено предписание за самоизолиране.

Към 04.09.2020 г. на територията на област Търговище под домашна карантина са поставени 85 лица, от които 28 са доказано заразени с COVID-19, а останалите 57 души са карантинирани като контактни на заболели.

Направените до момента тестове за установяване на коронавирусната инфекция са 2 115, в т. ч. 1 161 PCR-изследвания и още 954 – бързи теста.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име