Областният координационен щаб в област Търговище, под председателството на областния управител Станимир Парашкевов, обсъди заболеваемостта от COVID-19 в област Търговище и актуалната епидемиологична обстановка в региона. В заседанието участваха зам. областният управител Ивайло Венков, представители на общините в обхвата на област Търговище, ръководители на ведомства и институции, ангажирани пряко с борбата срещу коронавируса.

Епидемиологичната обстановка към момента представи д-р Марин Йовов от РЗИ-Търговище, който докладва пред членовете на Комисията и данни за темпа на ваксинация в областта. Според неговите думи, темпът на ваксиниране е незадоволителен, а и интересът спада. Общият брой на ваксинирани в областта е 21 300, като от тях 9888 са със завършена имунизация, а останалите 11 412 човека имат поставена само първа доза.

Областният управител предложи РЗИ-Търговище да формира изнесен имунизационен кабинет на обществено място или в парк. Но стана ясно, че от РЗИ -Търговище нямат тази възможност поради малкия брой персонал, с който разполагат. От Здравната инспекция коментираха вариант за изготвяне на списъци с желаещи ваксина жители в населените места в област Търговище, а те поемат ангажимента на база тези списъци да изготвят графици в кой ден ще бъде извършена имунизацията.

Членовете на ОКЩ се обединиха около решението да се засили ангажираността на дирекциите „Бюро по труда“, както и на РДСП-Търговище, които, съобразно възможностите си, да информират за ползите от ваксинация.

Друг акцент на заседанието бе сливането на групи в детски заведения на територията на областта. Бе решено мотивираните искания за обединяване на групи в детските ясли и градини да се изпращат до кметовете на общини с подробно описани причини и графици. На  тази база РЗИ-Търговище ще съгласува с областния управител и ще се дава индивидуални становище, като по този начин ще се процедира до края на м. Август.

В заключение г-н Парашкевов отбеляза, че е изключително важно всички присъстващи да наблюдават за стриктното спазване на противоепидемични мерки по време на предстоящите парламентарни избори.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име