По-строг контрол при извършване на проверките, свързани със спазването на противоепидемичните мерки и повишаване броя на ваксинираните жители, препоръча на членовете на Областния координационен щаб за борба с коронавируса областният управител Станимир Парашкевов, в качеството му на председател на Щаба.

Това се налага заради повишаване на броя на положителните случаи на заболяването в национален план и очакван ръст на заболели и в област Търговище. Темата бе разисквана на заседания на Областния кризисен щаб днес, 10.01.2022 г.

В заседанието взеха участие представители на РЗИ- Търговище, лечебни заведения за болнична медицинска помощ, ЦСМП, сдружение на общопрактикуващите лекари, представители на местна власт, ОД на МВР-Търговище, РДСП, Инспекция по труда, Бюро по труда, БАБХ, БЧК и други.
Директорът на РЗИ-Търговище д-р Иван Димитров и главният секретар на Инспекцията д- Марин Йовов представиха данни за актуалната епидемиологична обстановка за региона. Статистиката показва, че все още се задържа едно задоволително ниво броя на заболели в областта, но в близките дни и седмици се очаква тяхното повишаване.
Те подчертаха, че очаквания по-висок брой на случаи на заболяването ще доведе по-строги ограничителни мерки за жителите и гостите на областта. Единствената причина за умерен оптимизъм към момента е лекото повишаване на желаещите да се ваксинират местни граждани. В тази връзка от РЗИ-Търговище поеха ангажимент да съдействат с мобилни ваксинационни пунктове при нужда. Специализирани екипи за ваксинация могат да се отзоват във всяко населено място на областта, след предварителна заявка.

От своя страна ръководителите на трите многопрофилни болници за лечение в област Търговище коментираха моментното състояние на болничните заведения, като заявиха за пореден път, че основния проблем си остава липсата на медицински персонал. От лечебните заведения заявяват готовност да организират дейността на ваксинационните си пунктове така, че повече граждани да могат да се ваксинират или при невъзможност да бъдат насочвани към най- близкия пункт, а не да бъдат връщани, за каквито случаи се спомена.
Представителят на общопрактикуващите лекари сподели, че тревожна тенденция сред болните пациенти в последните седмици / с пневмонии особено/ е отказа им да се тестват за КОВИД 19 и личния лекар е затруднен да приложи веднага адекватно лечение.
Г-жа Елка Станчева началник на РУО –Търговище обяви, че към момента високия процент на заболели, измерен на 14- дневна база, сочи въвеждане на тестване на учениците при присъствено обучение в трите общини Търговище, Омуртаг и Антоново. Тя увери присъстващите, че заболеваемостта сред учениците в цялата област се следи стриктно и при намаляване на заболелите децата няма да се тестват.

В заключение Г-н Парашкевов за пореден път апелира представителите на ОД на МВР, БАБХ, общини, Инспекция по труда и РЗИ според правомощията си да осъществяват по- строг контрол при извършване на проверките, свързани със спазването на противоепидемични мерки в заведения за обществено хранене, кафенета, по- големи магазини и на други обществени места.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име