В ход в цялата страна е превантивна полицейска акция по пътна безопасност, по време на която контролните органи осъществяват засилени проверки за използването на обезопасителни колани по време на пътуване. Специализираната операция е включена в календара на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“, чийто пълноправен член е и отдел „Пътна полиция“-МВР. Акцията  стартира на 11 март и ще продължи до 17 март 2024 г. на територията на всички държави-членки.

Основната й цел е водачите и пътниците в превозните средства да осъзнаят, че неизползването на обезопасителни средства сериозно увеличава риска от пътен травматизъм, и дори – от летален изход при евентуален пътен инцидент. Най-често срещаните нарушения, установени при проверки от този тип, са: неизползване на предпазни колани от водачите и пътниците в автомобилите, неносене на  защитни каски от участниците в движението с мотоциклети, както и неизползването на детски обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

Припомняме, че съгласно чл. 183, ал. 4, т. 7 от Закона за движение по пътищата се наказва с глоба 50 лв. водач на МПС от категориите M1, M2, M3 и N1, N2 и N3, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска или превозва пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или носене на каска. За неизползване на обезопасителен колан по време на пътуване на съответния водач на МПС се отнемат и 10 контролни точки. Съгласно чл. 137а от същия закон да не използват обезопасителни колани могат бременните жени; лицата, чието физическо състояние не позволява използването на обезопасителен колан;. лицата с трайни увреждания на горни крайници и/или опорно-двигателния апарат, които управляват моторни превозни средства, адаптирани съобразно техните нужди; водачите на таксиметрови автомобили, когато превозват пътници в рамките на населеното място; инструкторите – при управление на автомобила с учебна цел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име