Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни легла налага да се въведат допълнителни ограничителни мерки. Това каза в „Денят започва“ по БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той обаче заяви, че на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат.

Кацаров обясни, че днес следобед е насрочил срещи с експертния съвет към МЗ, с директори на болници и РЗИ-та и до края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителни мерки.

Какви са те – нека да кажат експертите, категоричен беше министърът без да конкретизира определени мерки.

Д-р Кацаров коментира и недоволството на частните езикови и танцови школи и очакваните от тях фалити, ако се стигне до евентуално ново затваряне.

Ситуацията е изключително сериозна и тук са необходими усилията на всички хора – и на туристическия бранш, и на тези в образователната сфера, на всички хора в обществото. Ние се опитваме мерките, които прилагаме, да са максимално щадящи за всички. Не смятам, че нито сме закъснели, нито прибързали с мерките, категоричен е министърът.

Относно натискът върху болниците заради нарастването на заболеваемостта от коронавирус, министърът заяви, че не всички болници приемат болни с ковид, но броят им нараства.

Правим всички възможно да не забраняваме плановия прием, тъй като ковид не е единственото заболяване. Забраната на плановите операции е крайна мярка, тя трябва да бъде наложена накрая, в последния възможен момент. На този етап, смятам, че не е необходимо.

Според здравния министър, капацитетът на софийските болници не е изчерпан, става дума за проблем с координацията.

Той уточни, че на този етап няма предложение за въвеждане на зелен сертификат в училищата.

Днес разширеният съвет по епидемиология ще разгледа тези въпроси, но такова предложение специално за децата, няма, каза министърът.

Не съжалявам за никое решение, което сме взели към този момент. Апелирам към хората да спазват правилата, да спазват предприетите мерки. Ако ние всички не участваме в този процес, резултатът няма да бъде успешен, призова д-р Кацаров.

В нито един момент не съм имал усещане, че изпускам контрола, категоричен е той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име