Трупата на Държавен куклен театър Търговище се завърна с две награди от Международния куклен фестивал в черногорския град Подгорица. Спектакълът „Бременските музиканти“ е отличен в конкуренция на постановки от Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания и Северна Македония.

 

Наградата за най-добро естетическо и технологично решение на кукли е за сценографа Диана Узунова-Тодорова. Отделно от това, авторитетното жури присъди и награда за актьорско майсторство на Димитър Караиванов.

 

Фестивалът има състезателен характер, а наградите се определят от международно експертно жури, от уважавани културни и театрални дейци, с председател Горан Булайич, както и от детско жури, съставено от ученици от началните училища в Подгорица. Членовете на детското жури са длъжни да се явят на всяко представление. Ако един член на журито не се яви на представлението, той губи право на глас. Гласовете се сумират накрая и представлението с най-много гласове печели наградата.

 

„За нас е голяма чест да участваме в юбилейното десето издание на фестивала в Подгорица, а двете награди са признание за досегашния труд и стимул за бъдещата ни работа.“ – коментира директорът на Куклен театър Търговище Русан Стаменов. „Подкрепяме благородната мисия за развитие на кукленото изкуство в Черна гора и благодарим на домакините за добрата организация на фестивала.“ – добави Стаменов.

Димитър Караиванов и режисьора Теодора Попова

 

Успехът на „Бременските музиканти” зад граница не е изненада. Спектакълът вече има международно признание от ХХІІ издание на  Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“, когато Диана Узунова-Тодорова също бе отличена за най-добра сценография и кукли. Актьорът Димитър Караиванов пък беше награден с приз за мъжка роля от Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ в Ямбол за ролята му на Петела в постановката.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име