Търговищкият окръжен съд остави без уважение молбата и потвърди мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Б. М. от с. Станец, общ. Омуртаг. 67-годишният мъж е привлечен от Окръжна прокуратура – Търговище като обвиняем за убийство – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 11, предложение първо  от НК, за това, че на 07.09.2023 г. в гр. Омуртаг умишлено е умъртвил 61-годишната Р. А. от гр. Омуртаг, като деянието е извършено по хулигански подбуди.

Припомняме, че обвиняемият и неговата сестра се скарали в центъра на гр. Омуртаг. Двамата спорили известно време, след което пред очите на множество граждани, мъжът я намушкал с нож. В следствие от това тя починала.

Предвиденото наказание, за което Б. М. е обвинен, е „Лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, „Доживотен затвор“ или „Доживотен затвор без замяна“. Съобразявайки това, както и че са налице предпоставките по чл. 63, ал. 2, т. 3 от НПК, а именно съществува реална опасност, както да извърши престъпление, така и да се укрие, съдът на 8 септември т. г. постанови най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Претендирайки че доверителят му е със силно влошено здравословно състояние, защитата поиска по-лека мярка – „Домашен арест“ или „Парична гаранция“.

Днес ОСТ остави без уважение молбата за изменение и потвърди мярка за неотклонение „Задържане под стража“ вземайки предвид, че опасността обвиняемия да извърши престъпление и да се укрие, не е отпаднала.

Съдът взе под внимание и съдебното му минало – осъждан е два пъти, както и факта, че настоящото престъпление е „тежко“ по смисъла на чл.93, т. 7 от НК – престъпление, за което по закона е предвидено наказание лишаване от свобода повече от 5 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Определението на Окръжен съд – Търговище  подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име