По покана на ръководството на Окръжен съд – Търговище учениците Никифор Петров и Хаале Мехмедова заедно с техните учители по философия Даниела Димитрова и Кристина Петрова бяха наши гости. Младите хора бяха участници в обявения конкурс за ученическо есе на тема „СЪДЪТ ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ: Какво е за мен правосъдието и какъв трябва да бъде един съдия (за да му имам доверие)“, който е част от инициативата „Дни на отворените врати в съдебната власт“.

Административният ръководител на съда Татяна Даскалова и комисията по оценяване на есетата в състав зам.-председателят Мариана Иванова,  Савин Савов – съдебен администратор и Десислава Здравкова – връзки с обществеността, ги посрещнаха. Магистратите ги приветстваха и споделиха вълнението си от този първи конкурс за есе, от надеждата си да чуят очакванията на младото поколение.

От своя страна Хаале довери, че от много малка иска да стане криминален полицай и че ще учи „Право“, а Никифор (републикански първенец по свободна борба), че също го влече правото и затова му е харесала поставената тема.

„В днешното време на правен нихилизъм да видим млади хора, като вас, е истинско удовлетворение. Признавам, че в комисията доста си поговорихме за творбите ви и единодушно решихме, че ще присъдим две първи места.“ – каза съдия Иванова.

В атмосфера на тържественост в съдебна зала председателят на Окръжен съд – Търговище Татяна Даскалова връчи наградите на учениците.

За представените есета, активна гражданска позиция по поставената тема и участието си те получиха удостоверения по образец на Висшия съдебен съвет, екземпляр на Конституцията на Република България и ваучер от книжарница „Хеликон“.

„Да имате уважение към закона! Каквото и да правите, да знаете, че това е най-доброто!“ – с това послание към учениците съдия Даскалова ги изпрати, а те благодариха за предоставената възможност да посетят съдебната палата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име