МВР пуска на пътя 20 нови мобилни камери с вграден изкуствен интелект, които са с висока резолюция и ще засичат скоростта на няколко автомобила едновременно. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, преди устройствата да потеглят към регионалните дирекции в страната

Общо 19 областни дирекции на МВР ще получат преносими камери. В устройствата са интегрирани усъвършенствани 4D НД FМСИ-радари и камери с високаразделителна способност. Вграденият изкуствен интелект позволява контрол на скоростта в множество платна, така че са приложими както по магистрали, така и в градски условия.

Системата позволява наблюдение на трафика и точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства в тъмната и светлата част на денонощието, освен това идентифицира вида на превозното средство – леко или товарно. В състояние е да разпознае скоростта и позицията му при придвижване в зоната на засичане, и позволява регистрирането на нарушения на множество превозни средства едновременно, например превозни средства, движещи се в различни ленти.

Министър Стоянов допълни, че всяко констатирано нарушение с новите камери незабавно ще бъде препращано чрез защитен мобилен канал до Единния център за обработка на нарушенията.

Вече са обучени служители – по двама от дирекция, за работа с камерата и системата за обслужването й.

Камерите отиват в областните дирекции Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Добрич, Търговище и Шумен. Те получават по едно тези устройства, а две ще бъдат дадени за нуждите на плевенската дирекция, където има много ПТП.

МВР работи по 4 обществени поръчки за доставката на още около 280 боря преносими стационарни и мобилни камери, каза вътрешният министър.

radian.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име