За четвърти път сред наградените в инициативата на вестник „24 часа“ и Българска национална телевизия, е човек от област Търговище. И за трети път номиниран в нея от областта ни е служител на МВР. В кампанията“ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ“ ежегодно са отличавани хора от страната, отстояващи благородни каузи, проявили храброст или щедрост, рискували живота си, за да спасят други хора. От 2003 г. до 2024 г. националната кампания е отличила 875 наши сънародници, спасили човешки животи, дарили на нуждаещи се и помогнали на изпаднали в беда. Тя се провежда вече 21 години.

На стилна церемония днес в зала 6на НДК в гр. София в клуба на „Достойните българи“ влязоха още 43-ма българи, сред които – и 42-годишният инспектор от ОДМВР-Търговище. Той получи специалната значка „Достоен българин“ и почетната си грамота от популярния телевизионен журналист и водещ в „Нова телевизия“ Николай Дойнов. Заедно с него днес отличия за добротворство получиха много известни в страната личности, като футболистът Стилиян Петров, журналистите Мира Добрева и Ники Кънчев, актьорите Калин Сърменов, Владимир Пенев, Малин Кръстев, Теодора Духовникова, Луиза Григорова, Филип Буков…

 

Инспектор Георги Гюрюшев от сектор „Научно-техническа лаборатория“ към отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Търговище, имаше решаваща роля за спасяването на момченце на година и 10 месеца. Припомняме, че на 12.12.2023 г., докато е бил у дома си през обедната почивка, полицейският служител чул тропане и силен шум във входа.

Излязъл веднага и видял изпаднала в паника съседка-майка на малкото момченце, която звъняла от врата на врата с молба за помощ, защото детето й не дишало. Устните и пръстите на  детето били започнали да посиняват- вероятно в резултат на получен гърч.

Полицейският служител преценил, че няма време да търси помощ и на момента сам започнал да оказва такава – първо проверил дали бебето не е глътнало предмет, а след това го положил върху разстлано на стълбището площадка одеяло и веднага започнал да му прави сърдечен масаж и изкуствено дишане, като редувал тези действия. След третата серия, след като момченцето започнало леко да си поема въздух, без да губи и секунда време,

Гюрюшев откарал с личния си автомобил него и майка му в Центъра за спешна медицинска помощ в Търговище. Там на детето е поставена кислородна маска. Прието е в педиатричното отделение на МБАЛ-Търговище, откъдето след няколко дни е изписано в добро здравословно състояние.

Инспектор Гюрушев работи в системата на МВР от 18 години. Работил е в патрулно-постовата служба, в „Криминална полиция“, а вече пета година е експерт в научно-техническата лаборатория на областната дирекция. Баща на две дъщери.

За доблестната си постъпка, предизвикала вълна от одобрение и насърчение сред обществото, в навечерието на Коледа полицейски инспектор Георги Гюрюшев бе награден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с „Обявяване на благодарност“ и парична награда, на тържествена церемония в сградата на МВР в София

 

 През годините в тази престижна класация отличавани от област Търговище са още:

  • През 2013 г. старши полицай Диян Колев, водач на служебно куче в група „Охрана на обществения ред“ в сектор „Охранителна полиция“ на РУ „Полиция“-Търговище, бе отличен в рамките на кампанията за това, че 7 юли 2013 г. е спасил 71-годишна жена от удавяне на плажа Кабакум. По време на инцидента спасителите от поста ги нямало, никой на плажа не реагирал. На помощ на давещата се жена се притекъл единствено старши полицай Колев, който точно тогава ползвал отпуска си и почивал на същия плаж. Без да се бави, той скочил в морето и я извадил от морето.
    През м. септември 2013 г. за доблестната си постъпка полицейският служител бе награден със заповед на министъра на вътрешните работи с “Почетен знак на МВР“-трета степен.
     
  • На 24 юли 2015 г. в гр. Търговище. 12-годишната Елина Искренова 54-то СОУ”Св. И. Рилски”, която гостувала на баба си в Търговище, и 11-годишният Божидар Иванов от IIСОУ “Проф. Никола Маринов” в гр. Търговище, намерили на земята  в близост до детска площадка на ул. “Любен Каравелов” в града, намерили на земята плик. Решили да го отворят и преброили намиращите се в него банкноти на стойност 500 лв. Не се поколебали нито за миг в решението си веднага да тръгнат за полицията с плика. Малко по-късно малчуганите получили и сърдечната благодарност на собственичката на парите – агробиснесменка от града, която била издирена чрез фигуриращ на плика свързан с нея адресат.  Децата бяха приети от ръководството на областната дирекция на МВР, . За доблестната им постъпка те получиха благодарствени грамоти, подписани от нейния директор. Грамоти бяха изпратени и до ръководствата на училищата им.
  • През 2019 г. в инициативата бе отличен младши експерт Димитър Димитров, началник на дежурна смяна в РСПБЗН-Търговище Пътувайки по обичайния си маршрут за работа в пожарната служба в гр. Търговище, на път I-4(София-Варна) в близост до разклона за с. Камбурово той забелязал товарен автомобил „Волво“ който бил спрял до пътя. Притесненият водач се опитвал да погаси възникналия по време на движението на камиона пожар. Без да се колебае и за миг, Димитров слязъл от своя автомобил, който паркирал за повече сигурност по-далеч, и се втурнал да помага. Горели намиращите се между шофьорската кабина и двигателя шумоизолираща вата и въздушния филтър. Без да губи време, пожарникарят надянал чифт работни ръкавици и започнал да къса и изхвърля ватата, след това разглобил и извадил и горящия филтър. А покритият с брезент превозван от камиона товар бил възможно най-опасният в случай на пожар – около 400 газови бутилки, половината от които – пластмасови. …Малко след това директорът на РДПБЗН-Търговище получи благодарствено писмо от ръководството на фирмата – собственик на  превозваните газови бутилки, в което се изразяваше признателност към служителя за смелата му постъпка, предотвратила възможен инцидент с много тежки последици.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име