В ход е приемът на заявления за финансово подпомагане на лица и двойки с репродуктивни проблеми от община Търговище. Документи се приемат в срок до 1 април 2024 г. в Центъра за административно обслужване на Общината.

На заседанието си през февруари Общинският съвет прие и по-висок размер на помощта, която ще се отпуска за изследвания и инвитро процедури. Заявителите ще могат да получат до 3500 лв., вместо 2500 лв., както досега. Промяната е сред задачите в управленската програма на кмета д-р Дарин Димитров.

Припомняме, че кандидатите за подпомагане трябва да са български граждани, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на общината през последните три години. Те не трябва да имат задължения към държавата и местната хазна или да са с прекъснати здравноосигурителни права. При тях трябва да е налице доказан стерилитет, лечим единствено с методите на асистираната репродукция.

Ако кандидатите са повече от предвидените средства, с предимство са тези, които не са ползвали държавно подпомагане и до момента не са вземали пари от общинския фонд.

Комисията за разглеждане и одобряване на исканията за финансово подпомагане ще разгледа кандидатурите в срок до средата на април. Вторият прием на документи ще бъде обявен през септември.

Годишният бюджет за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми в Търговище е 35 000 лв.

Обявлението за приема на документи и правилникът за разпределяне на средствата, са публикувани в сайта на местната администрация:

https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/messages.obsht.savet/SaobshtenieFPDRP

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име