44-годишен мъж от Шумен, предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Търговище, беше признат за виновен по обвинение, че управлявал моторно превозно средство като неправоспособен водач, след употреба на алкохол с концентрация в кръвта от 0,95 на хиляда, и с превишена скорост на движение извън населено място от 189 км/ч., като с действията си предизвикал навлизането на МПС в лентата за насрещно движение и допуснал да причини смъртта на друго лице – водач на насрещно движещ се автомобил.

Окръжният съд в Търговище прие, че С.Я. е действал при евентуален умисъл, тъй като е съзнавал общественоопасните последици и е допускал настъпването им, като съзнателно е нарушил редица правила, гарантиращи безопасността на движението. Съдът определи той да търпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 години при строг режим.

Тежкото пътно произшествие възникнало около 21:55 часа на 1 март 2023 г., на пътя София – Варна, близо до разклона за село Алваново. Автомобилът, управляван от С.Я., навлязъл в лентата за насрещно движение и блъснал движещото се там превозно средство. В резултат от сблъсъка водачът на втория автомобил загинал на място.

Направените тестове за употреба на алкохол и наркотични вещества показали, че С.Я. седнал зад волана след като е консумирал алкохол. Концентрацията в издишания въздух била 0,95 на хиляда. Мъжът отказал да му бъде взета кръвна проба за анализ.

Освен това било констатирано, че той няма свидетелство за управление на МПС и никога не е имал такова. Многократно е бил санкциониран, че управлява автомобил без да има право, но въпреки това мъжът не е преустановил тази своя практика. Извършените в хода на разследването експертизи показали, че подсъдимият се е движел по пътя с превишена скорост от 189 км/час, при максимално допустима такава от 90 км/час.

С тези свои действия С.Я. нарушил множество правила за движение по пътищата и поведението му станало причина за възникването на тежък инцидент със загинал.

Присъдата подлежи на въззивна проверка пред Апелативен съд – Варна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име