Вчера, 15 април 2024 г., в Музея на градското всекидневие (Къщата на Калиопа) на Регионален исторически музей – Русе, бе открита изложбата „Разкази от окопите. Българският Тренч арт“. Тя обединява артефакти от 35 музея в България като Регионален исторически музей – Търговище участва в нея с пет експоната от своя фонд.

Експозицията представя явление от световната култура, което обхваща периода на двете световни войни и обединява предмети и истории на хора, обвързани с военния конфликт и времето на изолация.

Произведенията на това изкуство включват различни по форма сувенири или вещи от всекидневието, изработени от участници в бойните действия, цивилни съвременници, хора, преживели военен конфликт или последиците от него. Материалите са свързани с остатъци от войната – муниции, сандъци на боеприпаси, чували за продоволствие. От тях се раждат пепелници, вази, моливници, прибори за хранене.

Изложбата е посветена на 110-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея и ще може да бъде видяна в Русе до края септември тази година.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име