50 години творчество- малко или много е това. Ако искате да разберете, посетете юбилейната изложба на търговищкия скулптор Илия Иванов, която ще бъде открита на 5 юни от 17.30 ч. в залите на Художествена галерия „Проф. Н. Маринов в Търговище. Там ще бъдат изложени 50 творби на Илия Иванов.

През 1967 г. той завършва Художествената гимназия, а през 1973 г. – Националната художествена академия, при проф. Величко Минеков а специалността му е „Монументална скулптура“.

Поради тади причина и някои от неговите творби, няма как да бъдат изложени в художествената галерия, но те ще присъстват в нея с фотоси: Паметника на Свободата в Търговище, Декоративната чешма с минерална вода на входа на града, Паното на административната сграда на МРК „Хан Крум“ /първата творба на Илия Иванов/,скулптурната композиция „Зевс и Европа“, пластика в центъра на с. Буховци, паметника на Митрополит Андрей в двора на и много други.

Някои негови творби са притежание на Haциoнaлнaтa xyдoжecтвeнa гaлepия и нa xyдoжecтвeни гaлepии в cтpaнaтa, ĸaĸтo на много частни колекциoнepи не само в България, но и в Бeлгия, Aвcтpия, Xoлaндия, Hopвeгия, Гepмaния, Итaлия, Иcпaния, Typция, Фpaнция, Aнглия и др.

От 1973 г. редовно участва в годишните изложби за скулптура, както и в други по-крупни национални прояви, организирани от Съюза на българските художници. От 1979 г. е член на СБХ.

Началото на юбилейната изложба бе дадено в гр. София в Галерия „88 Камен Попов“ съвместноа с дългогодишният му състудент, приятел и колега Валентин Топалов с когото пpeз гoдинитe мнoгoĸpaтнo peдят cъвмecтни излoжби. Тя бе открита от изкуствоведа проф. Чавдар Попов.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име